Актуално


 

ПРОФЕСОР ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ ПРЕДСТАВИ „ФЕРДИНАНДЕУМ“
В РБ „АПРИЛОВ-ПАЛАУЗОВ“ В ГАБРОВО


П. Стоянович: „...Отрано започнах да се занимавам с неща, които харесвам и обичам. Сега се занимавам само с тях. Не разделям хоби от работа, нито делник от празник...“


За четящите габровци делникът 18 януари 2023 година се превърна в празник. Габровската регионална библиотека бе домакин на вълнуваща и интересна среща – проф. д-р Петър Стоянович представи своята нова книга, плод на дългогодишни научни изследвания на историята на Кобургите, управлявали България, и на Третото българско царство като съществена част от европейската история в края на 19-ти и началото на 20 век.


Многобройните гости слушаха с голям интерес встъплението на проф. Стоянович за написването на „Фердинандеум“. Книгата е в обем от над 800 страници и е ново  научно изследване за царуването на представителите на фамилиите Кобург - Гота в България и Балканския свят. Проф. Стоянович има издадени до момента три монографии, които проследяват много детайлно и чрез многобройни документални източници този исторически процес – „Между Дунав и Нева“ (1999); „Междуцарствието, кризата и битката за българския трон (1886-1887): Солисти и статисти – от Батенберг до Кобург (2017); „Пътят към София“: Произход, образование и мотивация на принц Фердинанд Сакс-Кобургски и Готски за мисията в България (2019), които РБ „Априлов – Палаузов” притежава.


 „Фердинандеум“ разкрива ролята на цар Фердинанд за историческата европеизация на България. Процесът е представен чрез случващото се в избрани области на държавното управление и в българското общество в периода 1861 - 1887 - 1912 година. Книгата се появи през изминалата 2022 година. Авторът й споделя: „...Аз съм убеден демитологизатор. Историята е набор от факти и едно разумно и нормално осмисляне на тези факти, тя не може да е пожелателна...Не превръщам "Фердинандеум" в библия, но е безспорно, че Фердинанд е човекът, който е в основата на това България да се превърне от едно постазиатско пространство в истинска европейска държава...“


Петър Стоянович отговори на зададените му въпроси и изрази съжаление, че времето винаги е ограничено за една пространна дискусия по засегнатите обществено-исторически теми, събития и личности, които са винаги актуални.


Екипът на РБ „Априлов-Палаузов“ благодари на проф. Петър Стоянович за това представяне, пожелава му здраве и много бъдещи срещи.

 

 

   
   

 

 

ЗА СЕДМИ ПЪТ БЕШЕ ОТЛИЧЕН „ЧИТАТЕЛ НА ГОДИНАТА” В ГАБРОВСКАТА БИБЛИОТЕКА

 

На 10 януари 2023 г. в читалня „Д-р Петър Цончев” на РБ „Априлов-Палазузов” с кратка и вълнуваща церемония бяха връчени наградите „Читател на годината” в две категории – до 14 години и над тази възраст. Наградите са първа, втора и трета в двете категории за прочелите най-много книги през изминалата 2022 година. Отличените получават грамоти, ваучер за закупуване на книги, предметни награди и право на безплатна регистрация за библиотечни услуги.


В категория до 14 години са наградени Лъчезара Цветкова, на 14 години, с 201 прочетени книги за 2022 г.; Марина Дикова, на 8 години, със 175 книги и Румяна Димова, също на 8 години, със 133 прочетени книги.


При по-възрастните читатели, във втората възрастова категория, на първо място се класира отново миналогодишният победител – д-р Мирослав Пантев, с 313 заети и прочетени заглавия, политолог, преподавател, автор на книги с обществено-историческа тематика, дългогодишен читател и потребител на цялата палитра от услуги в библиотеката. На второ място е Румен Стефанов, който чете много  художествена литература - неговите заети и прочетени през отминалата година книги са 222. На трето място застава дама – Миглена Досева – със 178 прочетени книги, също предимно от областта на художествената литература. И Мирослав, и Румен, и Миглена са читатели и приятели на библиотеката отдавна, четенето за тях е удоволствие и страст, както и надежден източник на информация от всякакъв характер.


Директорът Савина Цонева поздрави сърдечно наградените читатели и сподели с младежите – доброволци от Клуба при РБ „Априлов-Палаузов“, които присъстваха на церемонията, че тези награди носят много голяма радост и удовлетворение и за библиотечния екип, който работи всеотдайно за изграждане на читателска култура и любов към книгата и четенето сред гражданите от всички възрасти.


Тя съобщи, че най-възрастният активен читател в библиотеката е на 95 години – това е краеведът Ангел Илиев, а най-младите регистрирани читатели са само на около 2 годинки – разбира се, техните родители заемат книжки от Детски отдел на РБ „Априлов-Палаузов“, за да четат на Велин, Александра, Мартин и Адрияна до момента, в който те сами ще могат да прочетат любимите си книги.


Екипът на библиотеката пожелава здраве и просперитет на всички свои настоящи и бъдещи читатели като кани габровци да се възползват от богатите информационни и образователни възможности на библиотеката.

 

 

 

 

 

 

175 години от рождението на Христо Ботев

(6 януари 1848 - 1 юни 1876)

 

 

   
   
   
   

 

1 2 3 4 5 6

 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail:
office@libgabrovo.com

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта