Новини


Дигитален гараж

 

 
Проектът на РБ „Априлов-Палаузов“ „Под стряхата край Янтра” ще бъде съфинансиран по „Програма Култура 2018“ на Община Габрово

 

 

Проектът на РБ „Априлов-Палаузов“

„Под стряхата край Янтра” ще бъде съфинансиран по „Програма Култура 2018“ на Община ГабровоПроектното предложение е на обща стойност 3525 лв., 2000 лв. от които предоставя Община Габрово, а 1525 лв. са принос на бенефициента. Партньори на библиотека са сдружение „ИМКА – Габрово“ и издателство „Екс-Прес“ – Габрово.


Съвременните местни творци и техните произведения са уникална част от писменото литературно наследство на града. Основната цел на проекта е да популяризира живота и творчеството им чрез събития и инициативи, представящи пред местната общност  значимостта на писменото културно-историческо наследство в региона.


Проектът включва отпечатването на антология, необходимо издание за местните съвременни творци. Ръкописът „Стряха над Янтра - II”, съставена от габровския поет, писател и книгоиздател Минчо Г. Минчев представлява сборник от кратки биографии на авторите, откъси от техни произведения и библиография. Изданието ще има справочна и информационна стойност и ще бъде ценно помагало при проучването на литературната история на Габрово. Потребителите ще имат възможност да се запознаят с информация и текстове, неизвестни до момента на широката общественост.


Целият период на изпълнение на проекта (15 май – 15 октомври 2018) ще е съпътстван от различни инициативи на библиотеката – среща-разговор с част от авторите, включени в антологията и литературно четене на техни творби, образователна игра „Творчеството е пътят!”, свързана с личната и творческата биография на някои от включените писатели, представяне на антологията пред общността след отпечатването й. Събитията, свързани с представянето на изданието произтичат от необходимостта да се потърсят атрактивни, въздействащи и иновативни начини за запознаване с местното литературно наследство

 

 
РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово спечели нов проект

 

Нов проект спечели РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово – „Информационно-комуникационна и финансова грамотност в съвременната библиотека“. В конкурса за малки проекти за 2018 „Библиотеката – активен участник в обществения живот” на Фондация „Глобални библиотеки - България” проектното предложение на РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово „Информационно-комуникационна и финансова грамотност в съвременната библиотека“ спечели финансиране на обща стойност 5400 лева, 1100 от които собствен принос на бенефициента и партньорите. Основната цел на проекта е повишаване на информационната, комуникационната и финансовата грамотност на потебителите на библиотеката и представители на местната общност чрез първоначално обучение на библиотекари от партньорските библиотеки и последващо обучение на граждани. Проектът е насочен към възрастни потребители на социални, информационни, библиотечни и други услуги (45+). Статистически изследвания в България от последните 3-4 години доказват, че основната финансова грамотност сред възрастното гражданство е много слаба – уменията за управление на личните финанси, уменията за правилен избор на подходящи финансови, например банкови продукти са твърде повърхностни, не са свързани с развитието на технологиите или пък съвсем липсват. Друг проблем е недоброто владеене на новите технологии и съвременните мобилни устройства и използване на целия спектър от техните възможности за информация и комуникация. Този проект е насочен към преодоляване на проблеми от подобен характер в местните общности чрез библиотеките. Партньори по проекта са Градска библиотека – Севлиево и библиотеката при НЧ „Васил Левски – 1922“ – с. Яворец.

 
ПОСТОЯННИ ВИТРИНИ ВЪВ ФОАЙЕТО НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "АПРИЛОВ-ПАЛАУЗОВ"

 

 225 години от рождението на Неофит Рилски (Никола Поппетров Бенин) (1793 г., Банско - 4.01.1881 г.) – зограф, книжовник, учител, въвел взаимоучителната метода в Габровското училище (1835-1837 г.). Витрина в централното фоайе.

 

175 години  от рождението на Цанко Христов Дюстабанов (13/15.05.1843 г., Габрово - поч. 15/26.06.1876 г., В. Търново) – търговец, училищен настоятел, войвода на габровските въстаници по време на Априлското въстание, съден и обесен във В. Търново заедно с Иван Поппетков и Еким Цанков. Витрина в централното фоайе.

 

Отличия и награди на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”. Витрина в централното фоайе.

 

 

 

ЮЛИ

 

1 юни – 31 август

„Синьо лято“ – занимания с деца от Габрово през летните месеци, с техните родители, приятели и гости на града.

  • „Книгомания“ – познавателни игри с ученически летни академии и доброволци на библиотеката. Всеки понеделник в Детски отдел на библиотеката от 10:00 до 12:00 часа.
  • „Играем и учим“ – образователни и занимателни игри в Мрежата. Всеки вторник в Детски отдел на библиотеката от 10:00 до 12:00 часа.
  • „Приказна къщичка“ – лятна читалня на открито. Всяка сряда пред беседката в градския парк зад библиотеката от 10:00 до 12:00 часа.
  • „Деца доброволци в ролята на помощник – библиотекари“. Всеки четвъртък в Детски отдел на библиотеката от 10:00 до 12:00 часа.
  • Творим заедно – творческо ателие (квилинг, рисуване, декупаж, моделиране и др.). Всеки петък в Детски отдел на библиотеката от 10:00 до 12:00 часа.

 

1 юли

165 години от смъртта на Николай Степанович Палаузов (1776 г., Габрово - 1.07.1853 г.) – търговец в Одеса, съратник на Васил Априлов, дарител за откриване на взаимно училище в Габрово. Витрина в централното фоайе.

 

2 юли

2015-2024 г. – Международно десетилетие на хората от африкански произход: „Африканско изкуство“. Витрина в централното фоайе и web-презентация.

 

3 юли

135 години от рождението на Франц Кафка, австрийски писател (1883-1924). Витрина в Заемна.

 

6 юли

150 години от създаване на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Витрина в Заемна. Исторически поглед върху събитията и изготвяне на карта на маршрута на четата – виртуална изложба (участие на доброволци). Зала за срещи и събития.

 

18 юли

135 години от възстановяването на Търновската конституция. Витрина в Читалня „Д-р Петър Цончев”.

 

19 юли

125 години от рождението на Владимир Владимирович Маяковски, руски поет (1893-1930). Витрина в Заемна.

 

23 юли

130 години от рождението на Реймънд Чандлър, американски писател (1888-1959). Витрина във Филиал 3 и витрина в Заемна.

 

30 юли

200 година от рождението на Емили Джейн Бронте, английска писателка, автор на романа „Брулени хълмове“ (1818-1848). Витрина в Заемна.

 

 
Oбучение по ИКТ за новоназначени библиотечни служители

 

На 22 и 23 март 2018 г. в РБ "Априлов - Палаузов" беше проведено обучение по ИКТ за новоназначени библиотечни служители и за служители, които искат да възстановят познанията си с обучител Светослав Стефанов.


В обучението взеха участие библиотечни специалисти от РБ "Априлов - Палаузов", Градска библиотека - Севлиево, читалищни библиотеки от Дряново, Плачковци, Душево, Петко Славейково, Градница, Сенник.

 

   

 

 

 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail: libgab@mbox.contact.bg

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта