Новини


Директорът на габровската библиотека Савина Цонева беше на работно посещение в Германия

Директорът на габровската библиотека Савина Цонева беше на работно посещение в  публични и университетски библиотеки в провинция Баден – Вюртемберг, Германия

 

От 25 до 29 юни 2019 г. група от библиотечни директори (Видин Враца, Габрово, Кърджали, Монтана и Пазарджик) и специалисти от Министерството на културата посетиха библиотеки в провинция Баден-Вюртемберг в Германия.

 

Визитата стана възможна благодарение на проект „Информацията преди всичко: из опита на немските публични библиотеки”. Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура” и с любезното съдействие на Югоизточноевропейския български културен институт в Елванген, филиал на БКИ - Берлин.

 

Работната група посети Методиевия център в Елванген и проведе работни срещи в Баварската национална библиотека, университетските библиотеки в Карлсруе и Констанц, и градските библиотеки в Хайделберг, Щутгарт и Елванген.

 

Представителите на отдел „Регионални дейности“ в Министерството на културата и библиотечните мениджъри споделиха  опит и добри практики и направиха предложения за сътрудничество. Те имаха среща и с д-р Фолкер  Ведекинд, директор на дирекция в Министерството за наука, изследвания и изкуство на Баден – Вюртемберг, както и скмета на град Елванген.

 

Работното посещение в библиотеките в провинция Баден-Вюртемберг в Германия бе ползотворно и почерпеният опит ще послужи за прилагане на иновативни практики и в нашите регионални библиотеки.

 

 

 

   
   
   

 

 
Обучение за деца "Начални стъпки в програмирането с робот Финч"

 
РБ ''Априлов-Палаузов'' и TetraDkaTa Ви канят на среща-разговор с Ивайло Диманов

 
РБ ''Априлов-Палаузов'' и в. ''100 вести'' Ви канят на беседа с Петко Хинов - част втора

 
С ВИСОКО ОТЛИЧИЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА БЕШЕ УДОСТОЕНА Г-ЖА САВИНА ЦОНЕВА

С ВИСОКО ОТЛИЧИЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА БЕШЕ УДОСТОЕНА Г-ЖА САВИНА ЦОНЕВА,

ДИРЕКТОР НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „АПРИЛОВ – ПАЛАУЗОВ“ - ГАБРОВО

 

На официална церемония, проведена на 28 май 2019 г. в Националната галерия „Квадрат 500“ в София, директорът на Регионална библиотека „Априлов - Палаузов” г-жа Савина Цонева получи изключително признание от Министерството на културата за дейността си като ръководител на културната институция, както и за личните си постижения.

 

Тя беше удостоена с почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики - златен и грамота за принос в развитието и популяризирането на българската култура и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Годишните награди за Министерство на културата бяха връчени от министър Боил Банов. На официалната церемония присъстваха началникът на кабинета на министъра на културата г-жа Ваня Бедрова, зам.-министрите на културата Амелия Гешева и Румен Димитров, доц.Венцислав Велев, директори на дирекции в МК.

 

Г-жа Савина Цонева благодари за отличието и каза, че е щастлива да види Габровската библиотека сред първите в страната - съвременен модерен информационен център, предлагащ на своите потребители достъп до достиженията на световната литература и култура, електронна информация, възможности за самообразование и социални контакти, място за срещи с книгата и духовно общуване.

 

С почетен знак „Златен век” – Печат на Цар Симеон Велики и грамота бяха наградени също Красимира Чолакова, директор на Регионален исторически музей - Габрово, Димитър Бечев, директор на Регионална библиотека "Георги Раковски" – Ямбол, Даниела Недялкова, директор на Регионална библиотека „Партений Павлович” и Йовка Петкова – главен библиотекар на Библиотека при читалище "Диньо П. Сивков" – Нова Загора. С Грамота за принос е наградена и Надежда Станева – секретар на НЧ „Д. Славов 1900“ с. Ганчовец, общ. Дряново.

 


 

 

   

 

 

 

 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail:
libgab@mbox.contact.bg

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта