Новини


РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово спечели нов проект

 

Нов проект спечели РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово – „Информационно-комуникационна и финансова грамотност в съвременната библиотека“. В конкурса за малки проекти за 2018 „Библиотеката – активен участник в обществения живот” на Фондация „Глобални библиотеки - България” проектното предложение на РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово „Информационно-комуникационна и финансова грамотност в съвременната библиотека“ спечели финансиране на обща стойност 5400 лева, 1100 от които собствен принос на бенефициента и партньорите. Основната цел на проекта е повишаване на информационната, комуникационната и финансовата грамотност на потебителите на библиотеката и представители на местната общност чрез първоначално обучение на библиотекари от партньорските библиотеки и последващо обучение на граждани. Проектът е насочен към възрастни потребители на социални, информационни, библиотечни и други услуги (45+). Статистически изследвания в България от последните 3-4 години доказват, че основната финансова грамотност сред възрастното гражданство е много слаба – уменията за управление на личните финанси, уменията за правилен избор на подходящи финансови, например банкови продукти са твърде повърхностни, не са свързани с развитието на технологиите или пък съвсем липсват. Друг проблем е недоброто владеене на новите технологии и съвременните мобилни устройства и използване на целия спектър от техните възможности за информация и комуникация. Този проект е насочен към преодоляване на проблеми от подобен характер в местните общности чрез библиотеките. Партньори по проекта са Градска библиотека – Севлиево и библиотеката при НЧ „Васил Левски – 1922“ – с. Яворец.

 
ПОСТОЯННИ ВИТРИНИ ВЪВ ФОАЙЕТО НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "АПРИЛОВ-ПАЛАУЗОВ"

 

 225 години от рождението на Неофит Рилски (Никола Поппетров Бенин) (1793 г., Банско - 4.01.1881 г.) – зограф, книжовник, учител, въвел взаимоучителната метода в Габровското училище (1835-1837 г.). Витрина в централното фоайе.

 

175 години  от рождението на Цанко Христов Дюстабанов (13/15.05.1843 г., Габрово - поч. 15/26.06.1876 г., В. Търново) – търговец, училищен настоятел, войвода на габровските въстаници по време на Априлското въстание, съден и обесен във В. Търново заедно с Иван Поппетков и Еким Цанков. Витрина в централното фоайе.

 

Отличия и награди на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”. Витрина в централното фоайе.

 

 

 

МАЙ

 

7 май

185 години от рождението на Йоханес Брамс (7.05.1833 – 3.04.1897 ). Немски композитор, пианист и диригент. Витрина в централното фоайе и web-презентация.

 

8 май

„Първи стъпки в програмирането с с роботи „Финч” в Градска библиотека – Севлиево. 13.00 ч.

 

9 май

Европейска „Нощ на литературата” – литературно четене.

 

10 май

„Литературна викторина“ – образователна игра по повод 155 години от първото чествате на празника на светите братя Кирил и Методий. Детски отдел, 13:00 ч.

Първи стъпки в програмирането с с роботи „Финч” в Градска библиотека – Севлиево. 13.00 ч.

 

11 май

155 години от първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий. Витрина във Филиал 3, витрина в Заемна и витрина в Читалня „Д-р Петър Цончев”.

Професионален празник на библиотекарите. Среща с Комисията по библиотечно – информационно обслужване на гражданите в ОбС – Габрово.

 

14 май

„Библиотечно приключение“ – гостуване и запознаване на ученици с професията  библиотекар. Детски отдел, 13:00 ч.

 

14-18 май

Национална библиотечна седмица:

  • Провеждане на анкета „Кои са „вечните” за Вас книги?!” сред потребители на библиотеката, доброволци и граждани;
  • „Интересно е да си библиотекар” – деца-доброволци в ролята на помощник-библиотекари;
  • Представяне на РБ „Априлов-Палаузов“ в съвместна изложба в Национална библиотека „Св.св. Кирил и Методий“

 

 

21 – 23 май

„Ръкописи, редки и ценни издания от Габрово“ – съвместна изложба с РИМ – Габрово по повод Европейското председателство  и Европейската година на културното наследство.

 

24 май

Участие на колегията в празничното шествие.

 

 
Oбучение по ИКТ за новоназначени библиотечни служители

 

На 22 и 23 март 2018 г. в РБ "Априлов - Палаузов" беше проведено обучение по ИКТ за новоназначени библиотечни служители и за служители, които искат да възстановят познанията си с обучител Светослав Стефанов.


В обучението взеха участие библиотечни специалисти от РБ "Априлов - Палаузов", Градска библиотека - Севлиево, читалищни библиотеки от Дряново, Плачковци, Душево, Петко Славейково, Градница, Сенник.

 

   

 

 
Световния ден на поезията и Международния ден на хората със Синдром на Даун – 21 март

 

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” отбеляза
Световния ден на поезията
и Международния ден на хората със Синдром на Даун – 21 март

 

 

За четвърта поредна година точно на 21 март екипът на Регионална библиотека – Габрово, нейни партньори, приятели и гости отбелязаха Световния ден на поезията и поетите.


В късния следобед на 21 март 2018 година, в 15 часа в библиотеката пристигнаха хората от Дневния център за пълнолетни лица с увреждания – Габрово, които са партньори на регионалната библиотека в много инициативи. Те слушаха стихове от български поети, изпълнени пред тях от младите доброволци Димана, Весела, Виктория и Йоана, възпитаници на Професионална гимназия по туризъм в Габрово и Национална Априловска гимназия и членове на Клуба на доброволците при библиотеката. Подариха на всички присъстващи на срещата прекрасни камъчета с усмивки, изрисувани в ателиетата на Центъра по повод Деня на хората, засегнати от Синдрома на Даун.


Инициативата за Световния ден на поезията продължи и по-късно – гостуваха творци от Габрово и Габровския край. Заедно с библиотекарите и доброволците на библиотеката Никол и Маргарита от Природоматематическа гимназия „Д-р Ив. Гюзелев” в Габрово всички заедно се насладиха на магията на поетичното слово.

 

 

 
НАЦИОНАЛНО ПРИЗНАНИЕ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „АПРИЛОВ-ПАЛАУЗОВ“ – ГАБРОВО


Габровската библиотека „Априлов-Палаузов“ стана носител на националната награда „Христо Г. Данов“.


Престижното отличие беше връчено на директора Савина Цонева на тържествена церемония в Стария Пловдив в къщата - музей на родоначалника на книгоиздаването у нас Христо Груев Данов на 16 юни 2017 година.


Националната награда за принос в българската книжовна култура на името на Христо Г. Данов е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив, във връзка с провеждането на “Европейски месец на културата”. Присъжда се ежегодно, по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура в девет категории:
• българска книга
• преводна книга
• хуманитаристика
• изкуство на книгата (издател или художник);
• издание за деца
• книгоразпространение
• представяне на българската книга (автор или медия);
• библиотеки и библиотечно дело (библиотека или библиотекар);
• електронно издаване и нови технологии (организация или лице).

Номинираните и наградените във всички раздели се определят от жури (председател и осем члена) на конкурсен принцип. Журито, състоящо се от представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и от специалисти в областта на книгата и литературата, избира най-добрите сред номинираните на последното си заседание в дома музей „Христо Г. Данов“, непосредствено преди самата церемония.


Освен Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – гр. Габрово в категорията бяха номинирани и Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – гр. Пазарджик и библиотеката при НЧ „Св.св. Кирил и Методий“ – Попово.


Призът е статуетка на бухал – символ на мъдростта, изработен от Диана Райнова.

 

 

 

 

 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail: libgab@mbox.contact.bg

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта