Нашето предложение


 

Автор: Софи Вияр

Издание: Lemur 

 

 

 

Мадам Екзюпери и звездите на небето

 

 

Париж 1930 година. Когато младата художничка Консуело среща Антоан дьо Сент-Екзюпери на парти, това е любов от пръв поглед. Жизнерадостната латиноамериканка се превръща в муза на енигматичния пилот, който всъщност предпочита да пише и рисува.

Малкият принц идва от неговите безсмъртни чувства към нея: Консуело е любимата роза, която принцът иска да защити със стъклена камбана и за която той постоянно мисли. Книгата прави Антоан известен по целия свят, но реалният живот с него е всичко друго, но не и лесен. Консуело се бори с изневерите му и се стреми най-накрая да излезе от сянката на известния си съпруг като успешна художничка, докато Антоан не се впуска в съдбоносен разузнавателен полет над Средиземно море през 1944 година.

Пригответе се да пътувате до Буенос Айрес, Париж, Казабланка, Лонг Айлънд и дори до звездите с историята на смелата жена, която вдъхнови Малкият принц.

 

Софи Вияр е псевдоним на успешна немска писателка, журналистка и политолог. По време на едно пътуване до любимия ѝ град Венеция, тя посещава колекцията на Пеги Гугенхайм. Очарована от нея и от историята на известната колекционерка на изкуство, Вияр пише романа Пеги Гугенхайм и мечтата за щастие, който влиза в списъка с бестселъри на Spiegel. На голям успех се радва и следващата ѝ книга - Мадам Екзюпери и звездите на небето, която вече е преведена на различни езици и публикувана в редица европейски страни.

 

 

 

Автор: Радослав Младенов

Издание: Атеа букс

 

 

Единственият изход е смехът

 

 

Скъпи приятели,

 

Добре дошли в света на лекия и остроумен език на сатирата!

 

Ако сте ценители на добронамерения хумор и интелигентната ирония, ако сте привърженик на житейските приключения с неочакван край, то тази книга е именно за вас. Романът е написан духовито, с много настроение и смях, готов изцяло да спаси деня ви след скучните премеждия на сивото ежедневие. Верен на стила си, авторът не се уморява да ни забавлява с развлекателните си истории, защото се е постарал да черпи от „непокорната вода“ на необятния житейски извор, а шеговитите му интерпретации са в състояние да развеселят и най-мрачния човек.

 

 

 

Автор: Валентина Вълчева

Издание: Потайниче

 

 

My Hell

 

 

Пътят към Ада е осеян с добри намерения!

 

Когато решава да се върне в родния си Видин, Шарки има простичък план – да отвори свой нощен клуб, с който да намери една изгубена част от себе си. Какво може да се обърка?

 

Оказва се – всичко! Попада в стари истории и нови взаимоотношения между някогашните ѝ съученици. Нещата излизат от контрол. Преди да се усети, е изправена пред необходимостта да нарушава човешки и божии закони – заради собствените си разбирания или заради очите на един свещеник. Нищо чудно, че през повечето време има нужда от двойна водка в „Ада“, за да понася себе си и да не крещи по другите. А когато се озовава посред нощ на държавната граница начело на група нелегални мигранти, нуждата от водка и крясъци става още по-натрапчива. Защото всеки носи свой собствен ад. И твоят може би не е толкова горещ, колкото онзи на хората, бягащи от война, глад и сигурна смърт. Осъзнаваш, че ако се вгледаш в тълпата от бегълци, започваш да виждаш лица, а зад тях – съдби.

 

My Hell е от романите, в които сякаш няма невинни. На дневен ред излизат вечно актуалните въпроси за човечността, за законите, за омразата, за вярата… За избора между измамно правилното и очевидно грешното, което обаче ще ти помогне да живееш в мир със себе си, пък било то и в затвора. Ако и вие някога сте имали своите съмнения, своите грешки, които бихте направили отново, своите причини да заспивате трудно… добре дошли в „Ада“! И наздраве!

 

 

 

Автор: Анна Кирянова

Издание: Гнездото

 

 

Калейдоскоп на живота

 

 

 

Истории, които вдъхновяват за промяна

 

Дълбоките и мъдри истории на Анна Кирянова, вдъхновили хиляди читатели, ще ви помогнат да видите необикновен рисунък в калейдоскопа на своя живот и да погледнете на света по нов начин.

 

Докато прелиствате страниците на „Калейдоскоп на живота“, ще размишлявате над жизнени ситуации заедно с един проницателен психолог и мъдър философ, който неведнъж се е изправял пред сложни житейски дилеми. И ще получите от него простички и мъдри съвети.

 

Книгата съдържа 156 малки истории, леки, приятни и разбираеми, които ще стоплят душата ви, ще ви подскажат решение, ще ви накарат да преосмислите важни аспекти от своя живот. И ще ви вдъхновят за промяна. Ще променят самите вас...

 

Философията на Анна Кирянова е, че позитивните хора невинаги са в състояние самостоятелно да разпознаят в себе си положителната енергия, която може да промени живота им към по-добро. Затова е необходима помощта на специалист, който знае как да „извади“ всичко хубаво и добро, което човек носи в себе си, и да накара това добро да работи в негова полза.

 

 

 

 

Автор: Хю Ричардс

Издание: Ракета

 

 

Да отгледаме храна безплатно - Приложима за градско градинарство на балкони и малки площи земя

 

 

В тази книга безплатно не означава без усилие - нека бъдем реалисти, не е възможно да отглеждате храна, без да вложите време и енергия.

 

Хю Ричардс е потомствен градинар, но се заема с предизвикателството да отглежда собствени плодове и зеленчуци без разходи в продължение на една година. Той успява и написва вдъхновяващ и практичен наръчник, съдържащ всичко необходимо, за да започнете и вие. Ще заобичате да отглеждате собствени плодове, зеленчуци и подправки, и то без харчите пари.

Не може да си позволите готова повдигната леха? Опитайте да преправите стар палет. Не искате да харчите пари за разсад? Потърсете семена в хладилника и кухненските шкафове. Нуждаете се от специфичен инструмент? Организирайте размяна със съседите си. Нямате градина? Помолете някой в квартала ви със запуснато парче земя да ви го предостави за облагородяване.

 

Хю предлага разнообразни органични стратегии, за да поддържа растенията здрави и да се справя с проблемите. Домашно приготвени торове, компостиране, мулчиране, предпазване от вредители, пермакултура, методи без копаене - всички тенденции в съвременното градинарство, които водят до максимален резултат с минимум усилия. Защото да потребяваме собствено произведена храна е вкусно, полезно и устойчиво!

 

През 1999 г Хю Ричардс се мести от Йоркшир в средния запад на Уелс заедно с родителите си в преследване на по-добър живот. Установяват се в подножието на Камбрийските планини, където купуват малък земеделски парцел от 11 акра, който превъплъщават в изобилна градина. На три годишна възраст Хю вече помага на родителите си в зеленчуковата градина. Към момента на публикуване на книгата той има 170 000 последователи, а видеата му са били видяни повече от 30 милиона пъти.
След завършване на училище през 2017 г. Хю си поставя за цел да помогне на хората да се свържат отново с храната, която консумират и да ги вдъхнови да отглеждат храната си сами, без значение да ли на перваза у дома, в задния си двор или в градина. Той посвещава много време на това да вдъхнови следващото поколение градинари и се надява, че всяко училище във Великобритания може да възприеме градинарството като метод за учене и възприемане на знания.

 

Хю е бил публикуван Tаймс, Гардиън, и ББС и има своя рубрика в списанието Отглеждай сам. През 2019 г. той издава първата си книга Всички зеленчуци в една леха също публикувана от DK. Ако не е в градината си или пред компютъра, той най вероятно играе тенис или скуош.

 

 

 

Автор: Магдалена Николова

Издание: Ерове

 

 

Господството на страха

 

 

 

Годината е 1793. Камелия Роуз е стара мома на почтената възраст от 23 години. Загубила всяка надежда да се омъжи някога, тя живее изолирано в семейното имение в Йоркшир, без да знае, че е пионка в плановете на баща си. Когато успява да се омъжи набързо за скандалния граф Адърли, постепенно осъзнава, че просто е сменила един господар с друг.

 

Може ли една жена да се справя сама в тези мъжки времена и има ли начин да постигне душевен мир, без да губи достойнството си? Защо страхът е в основата на всяко човешко чувство? Наистина ли само жените мислят за любов, а мъжете - единствено за страст?

 

 

 

Автор: Франческа Джако

Издание: My Book

 

 

Шест дни в Рим

 

 

Отдайте се на Вечния град с поразително изящния дебют на Франческа Джако.

 

„Тук името ми е навсякъде.“ Романтичното пътешествие, което Емилия планира с голямата си любов Майкъл, се започва с раздяла. Младата художничка пристига в Рим с разбито сърце, а демоните от миналото я следват из калдъръмените улички. Докато се скита из любимите места на Майкъл, наслаждава се на харесваните от него ресторанти и спи в избрания от него апартамент, Емилия се потапя в спомени – само за да изплува от тях сред непосилната лекота на Вечния град и пред откровение за собствения си живот.

 

Сред хълмовете на Трастевере младата жена среща Джон. Животът на този интригуващ мъж изглежда привидно идиличен, но и в неговото минало се крие болка. Обсебени един от друг, двамата скоро се оказват впримчени в интимен водовъртеж, който изважда раните им на показ.

 

За първи път в живота си Емилия поглежда към себе си по нов начин – и като жена, и като художник, и осъзнава как е оставила миналото да определя настоящето. Принудена да направи равносметка на изборите си, Емилия се оказва на нов път – към кътчета на сърцето си, които никога не е познавала.

 

Колкото романтичен, толкова и интелектуален, „Шест дни в Рим“ е тържествена и интимна ода за изкуството и творческата искра, за Вечния град и съдбовните пътища, които ни водят към него…

 

 

 

Автор: Пол Боулс

Издание: Парадокс

 

 

Романи

 

Чай в пустинята

Изгубени в дъжда

Къщата на паяка

 

 

Пол Боулс (1910 – 1999) е роден в Ню Йорк, САЩ. Започва да създава музика и да пише кратки разкази на четиригодишна възраст, а на седемнайсет публикува свои стихове във френското списание за експериментална литература Transition. На осемнайсет започва да пътува из Европа, Северна Африка, Мексико и Централна Америка. Като ученик на Арън Копланд, Боулс отрано се утвърждава като талантлив композитор. През 1945 г. отново започва да пише разкази и през 1947 г., когато отива да живее в Танжер, Мароко, насочва цялото си внимание към художествената проза. Автор е на четири романа: „Чай в пустинята“, „Изгубени в дъжда“, „Къщата на паяка“ и „Нависоко над света“, над сто кратки разказа, една стихосбирка и множество пътеписи. Живее в Танжер до своята смърт през 1999 г. Географската му отдалеченост не го откъсва от света, напротив, само засилва притегателната му сила – Труман Капоти и Гор Видал го посещават в Мароко, Уилям Бъроуз, Алън Гинсбърг, Бернардо Бертолучи – всички те изразяват своята почит към Боулс.

 

След смъртта му, вестник „Таймс“ го провъзгласява за „една от най-необичайните, неконвенционални и талантливи личности за времето си“, а в. „Индипендънт“ пише: „Боулс беше мистик, човек с много способности … ще бъде запомнен като един от водещите автори на XX в.“

 

 

 

Автор: Уилям Голдман

Издание: Ерове

 

 

Принцесата булка

 

 

Какво се случва, когато най-красивото момиче на света се омъжи за най-прекрасния принц на всички времена и се окаже, че... ами... той не е мъжът на нейните мечти?

 

Като малко момче, Уилям Голдман обожава да слуша как баща му чете класиката на С. Моргенстърн Принцесата булка. Но когато пораства, той открива, че скучните части са пропускани от него и само добрите достигат до ушите му. Днес Голдман осъществява това, което баща му е правил навремето, реконструира версията на добрите части, за да очарова умните деца и невинните подрастващи.

 

За какво е историята ли? Фехтовка. Борба. Истинска любов. Силна омраза.

 

Сурово отмъщение. Няколко гиганти. Няколко лоши мъже. Няколко добри мъже. Пет или шест красиви жени. Чудовищни и мили зверове. Някои бягства и залавяния. Смърт, лъжи, истини, чудеса и малко секс.

 

Уилям Голдман е американски писател, драматург и сценарист. Публикува пет романа и три пиеси за Бродуей, преди да стане един от най-успешните сценаристи в Холивуд. Носител е на литературни награди, както и на две награди Оскар.

 

 

 

Автор: Емилио Салгари

Издание: Ерове

 

Бермудските пирати - книга 1

 

 

„Бермудските пирати“ е един от най-наситените с приключения романи на Емилио Салгари. Писан през 1909 година, той е изпълнен както с исторически събития, така и с художествена измислица на разигралите се битки по време на Американската война за независимост. Това е книга първа от трилогията със същото име. В нея проследяваме историята на английския баронет и корсар Уилям Маклелан, сражаващ се на страната на американците, и красивата Мери Уентуърт, отвлечена от неговия брат – маркиза на Халифакс, заел страната на англичаните и намиращ се в окупиран Бостън.

 

Събитията се случват на фона на Битката при Бънкър Хил – мащабно сражение между английските и американските войски, разиграло се на 17 юни 1775 г., близо до Бостън. Дали капитан Маклелан ще успее да върне своята Мери и как точно ще му помогнат най-верните му пирати – бретанците Каменна глава и Малък пламък?

 

 

 

Автор: Владимир Шаров

Издание: СОНМ

 

 

Царството на Агамемнон

 

 

Повествованието обхваща целия XX век и достига до наши дни, но по същество следва класическата трагедия, а протагонистите се преживяват като герои от древногръцкия мит. Разказвачът Глеб подготвя публикуването на съчиненията на Николай Жестовски - философ и монах, прекарал дълги години по лагерите и описал своя живот в ръкопис, изчезнал на Лубянка. Глеб получава достъп до архивите на НКВД-КГБ и възможност да разговаря дни наред с Галина Николаевна-Електра - дъщерята на Жестовски-Агамемнон. Съдбите на Жестовски и неговото семейство, на чекисти, заточеници и църковници, на княз Романов, на отвеян в Япония художник се преплитат в огромен пъзел, който читателят се опитва да разгадае до самия край на произведението.

   

Автор: Александър Куприн

Издание: Паритет

 

 

Бялата акация

 

 

Най-красивите разкази на Александър Куприн в едно издание

 

Александър Куприн (1870-1938) е руски прозаик, един от най-известните писатели от началото на ХХ век. Въпреки трудната си съдба, той успява да запази в себе си любовта към живота, неизчерпаемия си оптимизъм и човечност.

Неговите разкази ни учат на съчувствие и отзивчивост, учат ни да не оставаме равнодушни към страданията на другите. Съвременниците му го наричат „руския Мопасан“ заради умението му да изгражда увлекателни сюжети и да описва точно характера на персонажите си и подробностите от техния бит.

 

Куприн е всепризнат майстор на краткия разказ и автор на чудесни повести, той успява да заинтригува читателя и да го накара с интерес да се вживява в съдбата на неговите герои.

 

В книгата са събрани най-добрите разкази на писателя, между които са: „Сребърният вълк“, „Бялата акация“, „Наталия Давидовна“, „Бергамот и Гераска“, „Щабскапитан Рибников“, „Леночка“ и др.

   

Автор: Павлина Павлова

Издание: Български бестселър

 

Самуил - с корона и без корона

 

 

Романът започва със смъртта на бащата комит Никола и завършва със смъртта на сина - цар Самуил. Между двете смърти - 44 години на битки и поражения, на ликуваща радост и безмерна скръб, на предателства и коварства, на самота и самотност, защото такава е ористта на владетеля. Всички детайли в романа са автентични. И сред този необозрим откъм събития живот, редките моменти на любовно опиянение се превръщат в по-ценни от цялата му царска хазна.

 

Романът е историческо-психологически - нещо, което авторката изпробва не за първи път. "Аз" - моно формата ѝ дава възможност да разкрие героя в неговата психологическа сложност и дълбочина, като доближава максимално читателя до човешките страсти, лутанията из лабиринтите на душата и отказът от лично щастие в името на нещо по-възвишено и голямо, заемащо първо място в ценностната система на героя, наречено родна земя. Да принесеш живота си в името на бъдещето на своя народ - това е велика саможертва за националния идеал.

   

Автор: А. Д.

Издание: Екрие

 

 

Родопският параклис

 

 

Завладяващ роман за тайнствата на българската природа, митология и фолклор.

 

Родопският параклис е скрит дълбоко в горите на Родопа планина. Всеки в нужда може да потърси помощ. Това свято място пази и помага на нуждаещите се. Малцина са посветени в тайнствата на вечната борба между Доброто и Злото. Пазителите на параклиса имат изконна мисия - да пазят равновесието между хората и митичните същества. От векове между тях и горските създания съществува неписано примирие - царят на гората и неговите водачи контролират своите да не вършат злини на хората, а пазителите вардят горите от човешките набези.

 

Уви... Задават се страшни времена за всички. Злото отново набира сили. Появяват се зловещи символи, проклятия преследват хора и твари, горските водачи са разтревожени, а пазителите все по-често са заплашвани с унищожение.

 

Мусаил - царят на гората - се завръща на своя трон след тригодишно изгнание точно когато тайнствени сили заплашват мира между Долната и Горната земя. Пазители и създания трябва отново да се обединят, но кой е врагът?

   

Автор: Олга Шурбанова

Издание: Жанет - 45

 

 

Късчета свят

 

 

"Прочетете Късчета свят просто както се чете роман. И сюжетът на този роман е животът на авторката, а животът ѝ е изпълнен със събития и възвивания, с перипетии и радости, със съмнения, с трудности и с преодоляване на трудностите. И с персонажи - и то какви персонажи! Ето какви: И когато седях в хотел Ривиера очи в очи с Габриел Гарсия Маркес и той, усетил бездънната ми тъга от мимолетността на този миг, написа върху един бял лист - На Олга Веселата от един българин по сърце."
Христо Карастоянов.

 

Олга Шурбанова е музикант по професия и писател по призвание. Една от най-авторитетните ни музикални критици, тя има издадени и четири белетристични книги - Когато Париж беше твой, (1977), Накажи ме с любов (1989), Само душата (1999), Лично време (2002), Вкус на Моцарт (2005). Като главен редактор на списание Ек - културен двумесечник за българите в чужбина, тя е съставител и автор на над 60 отпечатани и разпространени в цял свят книжки и на сборника Автономията живот. Диалози с бележити българи зад граница (1997). Нейни литературни творби са публикувани във всички специализирани издания, някои преведени на полски, немски и английски език.

 


 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail:
office@libgabrovo.com

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта