Нашето предложение


 

Автор:  Ивомир Колев

Издание:  Българска история - БИ 93

 

 

Българската история накратко - 250 значими събития

 


Българската история накратко. 250 значими събития е книга, която обхваща огромни хронологични рамки, като започва от разпада на Стара Велика България (около 660 г.) и завършва с приемането на действащата българска конституция (12 юли 1991 г.). Нейната цел е да представи родното минало по достъпен, увлекателен и най-вече - достоверен начин. Тя е резултат от дългосрочната работа на Ивомир Колев - учител по история с редица публикувани книги в областта на българската история.

На страниците на изданието намират място някои от най-славните, но и трагични моменти за България. Сред тях са както героичните победи при река Ахелой от 917 г., Адрианопол от 1205 г., Сливница от 1885 г. и Дойран 1918 г., така и загубата при село Ключ от 1014 г., падането на България под византийска власт от 1018 г., подписването на Ньойския мирен договор от 1919 г. и много други.

 

Книгата не претендира за изчерпателност, но е подходящо четиво за всеки, който тепърва се запознава с българската история, а също и за хора с познания в областта, които искат да научат нещо ново или да си припомнят позабравени моменти от родния летопис. Благодарение на разбираемия си език, изданието би могло да бъде от изключителна полза и за всички ученици.

 

 

 

Автор:  Роман Сакарски

Издание:  Ерове

 

 

Дариян

 

 

 

Роман Сакарски е псевдоним на Румен Сапунов и това е неговата романизирана автобиография.

 

"Дариян е роман за пътя. Път, събран в думата свобода. Лична история, в която се оглежда миналото, но диша настоящето. Времето, в което едно момче пораства, за да се превърне в мъж. Да се влюби, да падне, но и да се изправи. Прощаване с илюзиите.

 

“В дебютния роман на Роман Сакарски времето е белязано от две системи - преди и след 10-ти ноември 1989 г. Дариян търси истината по пътя към щастието. Утопия или осъзната възможност за бъдеще?"

 

Георги Тошев

 

 

 

Автор:  Джо Уотсън

Издание:  Сиела

 

 

Ти, аз, завинаги

 

 

 

Всичко започва с едно старо любовно писмо

 

Дайте на една жена правилната чанта и тя ще покори света…

 

Бека Торн има всичко, за което много момичета мечтаят – страхотна винтидж чанта и книга, която е покорила класациите и сърцата на читателите. Те с нетърпение очакват следващото ѝ заглавие… което не съществува. Бека е в абсолютен писателски блокаж, а срокът за предаване на ръкописа я притиска неумолимо.

 

Съдбата обаче е на нейна страна – първо я заплашва с ужасна смърт, но след това милостиво ѝ дава ключ към най-красивата любовна история, за която някога сте чели… скрита в подплатата на същата онази винтидж чанта. Веднъж открила писмата, писателката не може да спре да мисли за красивите и нежни думи, сгушени из пожълтелите страници. Нещо обаче липсва – краят на историята.

 

Гонена от любопитство, вдъхновение и изтичащия краен срок, Бека поема по следите на тази толкова интимна кореспонденция, за да открие какво точно се е случило с южноафриканските Ромео и Жулиета в страшните времена на апартейда.

 

А там някъде, вплетен съдбовно в тази вълнуваща любовна история, я очаква и мъжът, за когото дори не е мечтала.

 

Само да не беше дарбата ѝ да прецаква всичко…

 

Изпълнена с много хумор, забавни ситуации и отчаяна дързост в името на любовта „Ти, аз, завинаги“ е перфектното четиво за дългите вечери – едновременно ще стопли душата ви и ще ви накара да се смеете от сърце!

 

 

 

Автор:  Михаил Вешим

Издание:  Сиела

 

 

Химия на шегата

 


 

 

Сигурен съм, че всеки хуморист, независимо от калибъра му, си е мечтал да напише своята автобиография – така, както са го направили Марк Твен, Бранислав Нушич, Уди Алън… Или Великия Чаплин.

 

Не суетата да наредя и себе си сред великите хумористи е причината за тази автобиографична книга. За 40 години писане и 60 години живот с /и сред/ писатели разбрах, че суетата е най-големият враг на писателя. Написах я, за да разкажа не толкова за себе си, колкото за шегите на времето. И за хумористите, от които съм се учил.

 

На живота гледам леко / по-често лекомислено/ – така съм устроен. От дете, та до днес, се смея и пръст да ми покажат.

 

Средновековните алхимици търсеха философския камък.

 

Покрай химията на шегата открих алхимията и някакво свое философско камъче – да не се взимам насериозно! Да се отнасям иронично към живота и самоиронично към себе си.

 

Надявам се това скъпоценно камъче да проблясва тук-там в тази книга.

 

Михаил Вешим

 

 

 

Автор:  Барбара О‘Нийл

Издание:  Сиела

 

 

Когато вярвахме в сирени

 

 

Сестра ми е мъртва от петнайсет години, а ето че я виждам в новините по телевизията.

 

Кит е лекарка, чийто живот е белязан от загубата на обичната ѝ сестра Джоузи. Преди петнайсет години момичето загива в терористичен атентат… или поне така смятат всички до този момент. Защото на екрана грее нейното лице, няма място за съмнение. Захвърлена във водовъртеж от емоции – тъга, объркване и гняв – Кит поема към новозеландския град Окланд и към момичето, което някога е било целият ѝ свят.

 

Пътуването през океана е и пряк път към миналото и спомените. Под спокойната повърхност се крият още тайни, семейни трагедии и едно момче, което се появява от нищото и става част от малкия и самодостатъчен свят на двете момичета. Свят на сърфиране по гребена на вълната и на вяра в силата на омайната песен на сирените.

 

Твърде много години две наранени жени са бягали една от друга и от самите себе си. Време е да се изправят смело срещу всичко, което са съградили, и да поемат риска да го загубят в миг.

 

Преведена на повече от двайсет езика и обожавана от милиони читатели, „Когато вярвахме в сирени“ е книга, между чиито корици се крие ураган от емоции. Отворете сърцето си за пречистващата му сила…

 

 

 

Автор:  С. А. Чакраборти

Издание:  Ибис

 

 

Империя от злато - Книга 3

 


Девабад е паднал.

 

След жестокото нападение и последвалите неочаквани събития градът и всички джинове се оказват лишени от магия. Мирът изглежда все по-непостижим, а стари играчи се завръщат в борбите за власт. Нахри, Али и Дара осъзнават, че за да пренаредят установения ред в техния свят, може да се наложи да се изправят срещу онези, които някога са обичали...

 

Краят на трилогията ще възпламени многобройните ѝ фенове. Горещо я препоръчваме на всички любители на фентъзи жанра.

 

БУКЛИСТ

 

 

 

Автор:  Даниел Стийл

Издание:  Бард

 

 

Изпитанието

 

 

 

 

Разбираме докъде стига човешката издръжливост едва когато я поставим на изпитание!

 

Жителите на малко градче са подложени на изпитание, когато децата им изчезват по време на излет в планината.

 

Известният финансист Том Маршал преживява криза на средната възраст и мечтае да се освободи от бездушния Ню Йорк и от угасналия си брак. Напуска жена си и петнайсетгодишната си дъщеря Джулиет, за да се премести в малкото градче Фиштейл, Монтана, където местната общност бързо го приема. Всяко от съседските семейства си има своите проблеми, но в моменти на изпитание те се поддържат един друг.

 

По време на ваканцията Джулиет се влюбва в градчето, планината, ранчото, хората и сина на съседите. Един съдбовен ден Джулиет и петима тийнейджъри отиват с конете си в Гранит Пийк - най-опасната за изкачване планина в Щатите. Безобиден ден на приключения се превръща в кошмар, който нито те, нито семействата им някога ще забравят. Случилото се ще накара всички - възрастни и деца - да преосмислят живота си - за добро или за зло.

 

 

 

Автор:  Джефри Арчър

Издание:  Бард

 

 

Следващата мишена

 


 

Лондон, 1988 г. Цяла Великобритания е влюбена в „принцесата на народа“. 

 

За Скотланд Ярд това означава, че цялото внимание трябва да е насочено върху елитната Служба за охрана на кралското семейство и нейния началник. Натоварени със задачата да охраняват най-прочутото семейство на света, служителите трябва да са просто най-добрите. Най-малката слабост сред тях може да означава катастрофа.

 

Главен детектив инспектор Уилям Уоруик и екипът му от Скотланд Ярд са изпратени да разследват Службата за охрана. Непокорният Рос Хоган, доскоро работил под прикритие, е натоварен с много деликатна – и уникална – отговорност. Скоро става ясно, че проблемите в Службата за охрана са само върхът на айсберга. Злонамерена организация е взела на мушка сигурността на страната и на Короната. Единственият въпрос е коя ще бъде следващата мишена... 

 

 

 

Автор:  Лий Чайлд

Издание:  Обсидиан

 

 

Без план Б

 

 

 

Джерардсвил, Колорадо. Една трагедия. Двама свидетели. С коренно противоположни показания. Единият е видял как някаква жена се хвърля под колелата на автобус – очевидно самоубийство. Другият свидетел е Джак Ричър. И той е видял какво наистина се е случило – мъж в сив суичър и джинси, бърз и тих като сянка, блъска жената пред автобуса, след което взима чантата ѝ и се измъква незабелязан.

 

Ричър не може да остави един убиец да се измъкне безнаказано, но той не знае, че това съвсем не е случаен акт на насилие. То е част от нещо много по-мащабно и зловещо, таен заговор, в който са замесени много влиятелни хора. Сложният им план не допуска и най-малката грешка. А появи ли се заплаха, тя трябва да бъде отстранена незабавно.

 

Но когато заплахата се казва Ричър, няма място за план Б.

 

 

 

Автор:  Васил Попов

Издание:  Ерове

 

 

Мамник

 


 

В трънското село Вракола се случват необикновени неща - няколко човека са убити по невиждан начин, други се събуждат с особени белези по тялото. Сякаш над селото е надвиснало нечовешко зло.

Настаненият в старчески дом Емил, заедно с граничния полицай Божана Горнева, започва да разследва странните случаи и се натъква на потулени от миналото загадки и на оживяло от българския фолклор чудовище. В битката със злото ще им помага и един възкръснал мъртвец, който има несвършена работа на този свят...

 

 

Автор:  Джон Гришам

Издание:  Обсидиан

 

 

Момчетата от Билокси

 


Две семейства. Един драматичен съдебен процес.

 

През миналия век Билокси в щата Мисисипи e прочут със своите плажове, курорти и риболовна индустрия. Но градът на Мексиканския залив има и тъмна страна. Носи му се позорна слава заради ширещата се корупция, хазарт, проституция, контрабанда на алкохол по време на Сухия режим, наркотици и поръчкови убийства.

 

Кийт Руди и Хю Малко са отраснали в имигрантската общност на Билокси през 60-те години. Като деца те са неразделни приятели и звезди в Малката бейзболна лига, но животът им поема в различни посоки. Кийт завършва право и тръгва по стъпките на баща си – легендарен прокурор, твърдо решен да прочисти крайбрежието от мафията. Хю предпочита нощните заведения и работи в клубовете на своя баща, бос на подземния свят в Билокси. Двете семейства влизат в открит конфликт, който завършва в съдебната зала.

 

Мащабна историческа сага с пъстра палитра от герои.

 

 

 

 

Автор:  Кристен Лъш

Издание:  Benitorial

 

 

Порцелановата кукла

 


 

 В едно далечно царство, в едно далечно господарство…

 

…малко момиче живяло щастливо със семейството си в Москва. Но една лятна нощ всичко се променило и момичето останало самичко с майка си. От всички неща, които можела да помести в скромния им багаж на път за Лондон, майка ѝ избрала да вземе със себе си колекцията си от порцеланови кукли.

 

Десетилетие по-късно Роузи учи в Оксфордския университет, има любящ годеник и обещаващо бъдеще, но отчаяно иска да намери отговори на въпросите, които я измъчват от години. Въоръжена с единственото наследство от отчуждената си майка – тетрадка с написани на ръка зловещи приказни истории, – тя поема на пътешествие в миналото.

 

В родината си младата жена разкрива трагична семейна история, обхващаща три поколения – от Революцията през 1917 г. до последните дни на Съветския съюз. А в основата ѝ стои младата благородничка Тоня, красива като порцеланова кукла, чиито действия отекват през целия век.

 

Колкото по-надълбоко в миналото навлиза Роузи, толкова повече се разкрива истината за цялото ѝ семейство. И преди да е достигнала последната приказка на майка си, тя ще трябва да реши колко от тази истина действително иска да научи.

 


 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail:
office@libgabrovo.com

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта