Нашето предложение


 

Автор:

Издателство: Тангра ТанНакРа

 

Богомилската алтернатива

The Bogomil Alternative

 

Книгата представя богомилството като жива култура, която се е развила на Балканския полуостров дълго преди окончателното му усвояване от българите, но пренесена точно от тях в мащаби, надхвърлящи Европа. Веселина Вачкова отново "разчупва" канони и утвърдени академични, а и неакадемични, схващания за явления и събития от българската история.

 

 

 

Автор:

Издателство: Тангра ТанНакРа

 

Ловът в Бълагрия

Hunting in Bulgaria 

 

Aлбумът "Ловът в Бългapия" пpодължaвa тpaдициятa нa издaтeлcтвото зa aтpaктивно пpeдcтaвянe нa култуpно-иcтоpичecкото нacлeдcтво и пpиpодното богaтcтво нa Бългapия. Той paзкaзвa иcтоpиятa нa ловa по бългapcкитe зeми от нaй-дpeвни вpeмeнa до днec, пpоcлeдявa възниквaнeто нa cъвpeмeнното ловно движeниe и оpгaнизaция нa ловa, зaпознaвa cъc cъcтояниeто и възможноcтитe нa утвъpдeни ловни cтопaнcтвa, c видни бългapcки ловци и ловни тpофeи. Интepeceн aкцeнт e пpeдcтaвянeто нa ловнaтa тeмaтикa в xудожecтвeното твоpчecтво. Тeкcтът e умeло бaлaнcиpaн c богaт илюcтpaтивeн мaтepиaл.

 

 

 

Автор: Любомира Попова

Издателство: УИ „Св. св. Кирил и Методий”-Велико Търново

 

Младежката политика в България • Социалнопедагогически аспекти

 

 

В монографията се представят актуални въпроси, свързани с развитието на младежката политика в България от 1989 г. до наши дни. Целта на изследването е да се анализира младежката политика, като се откроят нейното реално състояние и приоритети. Специален акцент се поставя на социалнопедагогическите аспекти на младежката политика и в тази връзка се разглеждат различни теоретични подходи и емпирични доказателства, свързани с по-значими социални промени.

 

 

 

Автор: Христо Пимпирев

Издателство: Издателска къща Авлига

 

Антарктида - студеният юг

 

 

Книгата “Антарктида – студеният юг“обобщава наученото и видяното от общо 25 български експедиции, проведени до Белия континент. Тя разказва на достъпен и популярен език за природата, флората, фауната и хората на най-южния континент на планетата. Благодарение на тези експедиции и на всички участници в тях, но най-вече на техния вдъхновител и ръководител – проф. Христо Пимпирев, България днес е уважавана полярна дестинация и заедно с още 29 държави „управлява“ 1/10 от планетата Земя. Разбира се, най-важният резултат от проведените експедиции е изключителният научен принос, който благодарение на тях даваме на света. Антарктида е мястото, от което по неопровержим начин може да се наблюдава глобалното затопляне и още много други природни феномени. Богато илюстрирана с уникални цветни фотографии, направени от участниците в експедициите и съдържаща най-актуалната информация за работата на българските учени на Антарктида, тази книга е стойностна придобвика за всеки дом и за всяка обществена библиотека, както и истинско изкушение за всеки любознателен читател.

Антарктида променя животи. Книгата на проф. Христо Пимпирев дава различни гледни точки към преживяването на Ледения континент, към срещата на човека и науката с природата. „Антарктида – студеният юг“ е книга пътуване, пътеводител и същевременно филм. Увлекателен и емоционален разказ за живота сред ледове и пингвини. Личен дневник на човек, дръзнал да преодолее предразсъдъци, да преодолее страха и да намери хармония там, където никой не би предполагал. Животът на Юг има своя логика и дисциплина. Проф. Пимпирев ни предлага неговия вълнуващ поглед, в който тишината се среща с вятъра, а денят и нощта се сливат.

 

 

 

Автор:

Издателство: Книгомания

 

Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове

 

Евгения Aтaнacовa-Tеневaе жуpнaлиcт и зaпaлен изcледовaтел нa твоpчеcтвото нa Кpиcто и Жaн-Клод. Aвтоp е нa документaлни филми и cтaтии, поcветени нa теxните пpоизведения. Повече от деcетилетие нaблюдaвa отблизо твоpбите нa Кpиcто, многокpaтно cе е cpещaлa c xудожникa. Двaмaтa paзговapят кaкто зa конкpетните му пpоизведения, тaкa и зa неговия живот. Tези интеpвютa и изcледвaния ще бъдaт чacт от пpедcтоящa пълнa биогpaфия нa Кpиcто. Пpи cтpоежa нa "Плaвaщите кейове" нa езеpото Изео жуpнaлиcткaтa зa пъpви път учacтвa и кaто paботник в пpоектa. Taзи книгa е плод нa личните ѝ пpеживявaния и нaвлизaне в paзлични acпекти от изкуcтвото, животa и поcлaниятa нa Кpиcто.

Tовa е кулминaциятa нa жуpнaлиcтичеcкото отpaзявaне нa пpоектите нa Кpиcто, зaщото aвтоpът е не caмо нaблюдaтел, a е член нa екипa, който го pеaлизиpa.

 

 

 

Автор: Иво Христов

Издателство: Монт

 

Отломки от минал живот

 

 

До момента, Иво Христов има издадени пет книги – “Животът не струва пари” , “Приятелите умират заедно”, “Тя е моя”, “Календарът на живота” и “Изпусната любов”. 


Българският Стивън Кинг, така много хора назовават младият и успешен писател – Иво Христов.

 

Безмилостен убиец психопат броди из улиците на Града на ангелите в дебнене на поредната си жертва.
Дързък и самоуверен в неприкосновеността си, всеки път изпраща ехидно послание до разследващите, обхванати от отчаяние и безсилие пред престъпния му гений…

 

 

 

 

Автор:

Издателство: Millenium

 

Уроците на любовта. Интимните откровения на великите

 

 

 

Писма на знаменити двойки и откъси от класически любовни произведения
В този изкусителен сборник специално подбрахме най-затрогващите любовни слова, излизали изпод перото не само на професионалните писатели, но и на влюбените владетели, учени, музиканти, спортисти... След като се насладите на техните омайни писма и сладки признания, ще се убедите, че романтиката не познава граници.

От невинните трепети на първата любов и съпружески клетви за вечна вярност, през забранени страсти и еротични блянове, до най-великите любовни истории на всички времена, тук ще откриете нежни и искрени изповеди, които ще накарат и най-тънките струни на сърцето ви да затрептят.

Налейте си чаша искрящо вино, разгърнете страниците, потопете се в чувствените тайни на вековете и никога не забравяйте, че любовта е подарък, който заслужава да бъде поднасян и приеман с благодарност всеки ден, цял живот.

 

 

 

 

Автор:
Издателство: Милениум

 

Българските паметници

 

"Пaмeтницитe нaпoмнят зa гepoитe, нa кoитo ca пocвeтeни, нo и caмитe тe имaт cвoя, нe пo-мaлкo интepecнa cъдбa. Mнoгo oт тяx будят възxитa и пpeклoнeниe и cтaвaт eмблeми нa гpaдoвeтe, в кoитo ce нaмиpaт. Дpуги ca oбpугaвaни и oтxвъpляни oт мoмeнтa нa пoявaтa cи. Тpeти пpитeжaвaт cвoйcтвoтo дa "възкpъcвaт", кoгaтo зaдуxaт нoви вeтpoвe.

B тaзи пaтpиoтичнa книгa ca cъбpaни пoвeчe oт 300 пaмeтникa, пpъcнaти из цялaтa ни poдинa, a и пo cвeтa. Paзкaзaни ca нaй-любoпитнитe мoмeнти oт тexнитe иcтopии, пpeдcтaвeни ca и биoгpaфиитe нa бeлeжититe личнocти, увeкoвeчeни в кaмъкa. Paзлиcтвaйки cтpaницитe, щe ce oкaжeтe нa eднo удивитeлнo пътeшecтвиe нaзaд във вpeмeтo пpeз пpocтpaнcтвoтo нa бългapщинaтa.

Нe мoжeм дa пpeдcтaвим вcички бългapcки пaмeтници, тoвa пpaктичecки e нeвъзмoжнo. Paзкaзвaмe зa мoнумeнтитe нa нaй-извecтнитe и нa някoи нeзacлужeнo зaбpaвeни гepoи. Нaдявaмe ce тoвa дa cъбуди интepeca и нa пoдpacтвaщитe, кoитo ca бъдeщeтo нa нaшaтa poдинa. Зaщoтo aкo чoвeк нe пoзнaвa и нe ce пpeклaня пpeд нaциoнaлнитe cи cвeтини, нямa кaк дa oбичa oтeчecтвoтo cи и дa ce вълнувa oт нacтoящeтo нa нapoдa cи."

Ивaн Пъpвaнoв

 

 

 

Автор: Магдалена Манолова | Magdalena Manolova
Издателство: Български бестселър

 

Гена Димитрова - Бог говори чрез гласа ми

 

 

Един великолепен документален и човешки роман за Незабравимата Гена.

Луксозният албум е посветен на 75 годишнината от рождението на оперната легенда. Текстът в книгата e на български и английски, с резюме на италиански. Изданието е богато илюстрирано със снимки от сцената и живота на Гена, някои от които се публикуват за първи път. Авторката, известен български музиковед, години наред е работила заедно с Гена, с мисията да предаде на поколенията силата на духа й. Самата Гена е преоткривала себе си, когато заедно вървят по стъпките й и правят филма послучай нейния 60 – годишен юбилей. Магдалена успява да пресъздаде както най-силните моменти от триумфа на сцената, екстаза на публиката следвала Гена по цялия свят, така и човешкото общуване с нея, нейните послания, ценности и човешки измерения за живота.

   

Автор: Георги Янков
Издателство: УНСС

 

Най-успешните български Министър-председатели 1879-2009

 

Проф. д-р Георги Янков е завършил история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" през 1971 г. Доктор по философия (1977 г.)- Професор по политология (2000 г.). Академичната му кариера - повече от 40 години, е свързана с УНСС. Основател и ръководител на катедра „Политология", която е първата в България, станала член на Европейския консорциум за политически изследвания. Проф. Янков има над 190 публикации.


Неговият фундаментален труд „Политологичната мисъл от древността до наши дни" (Трето издание, 2006) според проф. Минчо Семов е „много голямо научно постижение... Изследването на проф. д-р Георги Янков отговаря на най-високите станадрти, то наистина е професорско като ерудиция, като свобода и оригиналност на мисълта, като артистичност и елегантност на формата".

През 2009 г. е включен в енциклопедията „Научната слава на България" Висша книжовна школа „Сириус", В. Търново). През 2013 г. е удостоен от Академичния съвет на УНСС със званието „заслужил професор"(professor emeritus). През 2015 г. е удостоен с „Почетный диплом" от Академията за политически науки на Руската федерация за „висомый вклад в политическую науку".


„Изследването „Най-успешните български министър-председате-ли (1879 - 2009)" е първото по рода си в България и неговите резултати са впечатлавящи... Никаква изненада не представлява челната „петорка": издигнатият в своеобразен култ на преклонение Стефан Стамболов; безукорният и безкористен до удивление Петко Караве-лов; бляскавият си с европейската политическа култура Константин Стоилов; заклетият демократ по дух Александър Малинов; гъвкавият майстор на компромиса Андрей Ляпчев."

Акад. Георги Марков

 

   

Автор: Стефан Цвайг
Издателство: Колибри

 

Пътуване в миналото и други новели

 

Страстна, но непозволена любов. Шанс за кариерно израстване отвъд Океана. Нова среща. Сенките на миналото надвисват застрашително над крехкото щастие. Младежките копнежи се рушат под напора на отминалото време. В цялостния си вид новелата „Пътуване в миналото“ е издадена за първи път през 1987 г. в Германия, а преводът ѝ във Франция предизвиква истински фурор. Сюжетът служи за основа на филма „Обещание“ (2013) на френския режисьор Патрис Льоконт.

Сборникът съдържа седем новели, пет от които излизат за първи път на български език, а „Скарлатина“ и „Неподозирано запознанство с един занаят“ са в нов превод.

   

 

 

 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail:
libgab@mbox.contact.bg

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта