Нашето предложение


 

Автор:  Владимир Гаджев

Издателство: Изток Запад

 

 

Джазът - мисия на един живот             

        

„Манол Цоков е една от малцината личности в българската култура, която надскочи своята артистична суетност и посвети таланта и усилията си в културното строителство. Направи го в област, която поне до 80-те години на XX век не се радваше на държавно внимание и подкрепа. Значимостта на неговото дело се измерва не само с локални мерки, но отива и много по-далеч – в национален и международен мащаб“

Владимир Гаджев

 

 

 

 

 

Автор: Борислав Маринов

Издателство: М-Прес

 

 

150 години храм на вярата: Юбилейна книга на храм "Света троица"

          

 

Книгата се издава по поръчение на църковното настоятелство при Храм "Света троица" - Севлиево, под ръководството на отец Стефан попски.

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Георги гаврилов и др.

Издателство: Скрибенс

 

 

Аз - Остава

 

 

Книгата проследява личните истории на всеки един член на група "Остава" - Жоро, Свилен, Боян, Дани и Алекс; на хората, които са били близки на групата и са споделяли емоциите им, както и на тези, които са работили по техните албуми, помагали са им по един или друг начин и са станали част от голямата им идея.

 

Всички тези разкази заедно съставят не само една обща биография, те са също и картина на едно отминало време, на развитието на българската сцена, на компромисите и радостите, които носи изборът да бъдеш музикант. Не на последно място, това е и книга за всяка история за Остава, която започва с „аз" и която е лично ваша.

 

 

 

 

Автор: Ричард Бах

Издателство: Гуторанов&Син

 

 

Едно

 

 

Представяте ли си, ако пространството се местеше, а времето се огъваше и ние можехме да се срещаме със себе си такива, каквито ще бъдем след двайсет години? Представяте ли си, ако бе възможно да разговаряме лице в лице с хората, които сме били в миналото, с хората, които сме в паралелни животи, в алтернативни светове?
Какво щяхме да им кажем и какво щяхме да ги попитаме?
Как бихме се променили, ако знаехме какво ни очаква отвъд времето и пространството?

Героите на тази книга се озовават в един свят, където оцеляването зависи от способността да открият какво са научили другите техни аспекти по пътищата, които те самите никога не са извървяли; където въображението и страхът са средствата за спасяването и унищожаването на световете; където умирането е само стъпка към преодоляването на смъртта.

Едно е най-изумителната книга на Ричард Бах: любопитна, деликатна фантазия в хармония с науката и духа, една мистична врата, която се отваря пред алтернативния път към себеоткриването.

 

 

 

 

Автор: Франческа Ланчини

Издателство: Скалино

 

 

Без токчета

 

 

 

София Мартини приема с безразличие света на модата и класифицира хората, които среща според това какви читатели са. Когато не знае как да се справи със ситуациите, които възникват в живота й, именно работата й на модел, която тя ненавижда, прави възможно отиването в някоя модна агенция на другия край на света. Така от милано тя се озовава първо в Маями, а после - в Барселона, бягайки от решенията и страховете си, за да направи драматичното пътуване на промяната между кастинги, фотосесии, ревюта и нови познанства. Където и да се намира, до нея достигат имейлите на по-малката й сестра Джиневра, която с психоаналитичен апломб и мъдрост, неприсъща за нейната възраст, анализира всичко и всички. Навсякъде я съпътства и споменът за Алесандро - скъп приятел и духовен събрат. Компания й правят моделите, които среща, филмите, които обича, и книгите, избрани от Паоло - приятелят книжар, при когото се връща, когато усети безусловна необходимост от връзка с реалността.

 

 

 

 

Автор: Татяна Громача

Издателство: Панорама

 

 

Негър

 

 

Татяна Громача /1971/ е писател, заявил решително присъствието си на хърватската литературна сцена. "Негър" е втората книга на авторкта, дебютирала със стихосбирката "Нещо не е наред ли?" Вниманието на критци и читатели е привлечено от нетрадиционния повествувателен маниер на Татяна громача и от нестандартната й героиня.


Силата на романа е в атвентичния и искрен разказ за войната, превърнала се в неотменна част от съзряването на цяло поколение хървати, но и в индивидуалната рецепта за това как може да се живее без национални и верски предразсъдъци, с дръзкото и крехко упорство на себеотстояването.

 

 

 

 

Автор: Джери Б. Дженкинс, Тим Лахей

Издателство: Нов човек

 

 

Оставените деца: Т 1

 

 

 

В един разтърсващ миг
от Земята изчезват милиони хора. Останалите се изправят пред несигурно бъдеще. Това е историята на четири деца, които разбират, че са останали сами.

В търсене на помощ и обяснение на последвалите събития, децата осъзнават истината, която се крие зад трагичните изчезвания. Но готови ли са да я повярват?

 

 

 

 

Автор: Джоана Линдзи

Издателство: SBB Media

 

 

Преплетени сърца

 

 

Един от най-обичаните автори на исторически романи Джоана Линдзи пренася читателите в средновековна Англия със славна приказка за страст и дълг.

 

Обявен е годеж, който ще обедини двете най-мощни семейства на Великобритания, съюз на богатство и влияние, конкуриращо дори самия крал. Но не само опасно амбициозният крал Джон се противопоставя на тази сватба, а и самите годеници Милисънт и Улфрик. Пламенни и своеволни, те не желаят да се оженят по чисто династични причини. Но многото обрати на съдбата и непредсказуемите пристрастия на две непреклонни сърца, ще превърнат нежелан брак по сметка в истинско и вечно сливане на желанието с любовта.

 

 

 

 

Автор: Алекс Лорънс

Издателство: Арт Етърнал Дистрибушън

 

 

Преходът

 

 

Спиращо дъха приключение

За Дейвид Томас рафтинг пътуването до Скалистите планини изглежда като перфектния антидот за проблемния му брак и шанс да възвърне младежкото си вълнение. Той пристига в хижа „Елкхорн“ – мястото, където преди двадесет и пет години заедно със съпругата си прекарват незабравим меден месец. Но този път Дейвид пристига сам.

Необикновена любовна история

Днес Сиера Стоун е управител на хижа „Елкхорн“ и опитен водач, и едва си спомня за онова съдбоносно рафтинг спускане. Но щом двамата с Дейвид се отправят отново на приключение, далеч от истинския свят и усложненията, Сиера не може да отрече силната емоционална връзка между тях. Когато условията внезапно се влошават, Сиера и Дейвид са принудени да разчитат един на друг, за да оцелеят. Изправени пред несигурно бъдеще, скоро те откриват, че единственият начин да живееш, е да поемеш риска да изгубиш всичко…

Отдалечена и в селски стил, хижата пази спомените от миналото, които разкъсват сърцето му. Спомени за страст, за спиращо дъха приключение… и за едно смело и красиво момиче, което спасява два пъти живота на Дейвид Томас.

 

 

 

 

Автор: Тереза Медейрос

Издателство: SBB Media

 

 

След полунощ

 

 

 

Умнaтa и крacивa Кaрълaйн Кaбът не вярвa нa ушите cи, когaто чувa кaкво cи шушукaт xорaтa зa годеникa нa cеcтрa й Вивиен.
 

В изиcкaното общеcтво cе ноcи cлуxът, че тaйнcтвеният виконт Tревелиън вcъщноcт произxождaл от cтaр вaмпирcки род!


Кaрълaйн е убеденa, че cтaвa думa зa cмешно cуеверие, докaто caмaтa тя не попaдa по време нa еднa cъдбовнa cреднощнa вечеря в мрежaтa нa омaгьоcвaщия Eйдриън Кейн...

 

 

 

 

Автор: Мейси Бекет

Издателство: Арт Етърнал Синема

 

 

Спомни си

 

 

Преди десет години, Бо Дюмон прави най-голямата грешка в живота си, оставяйки своята гимназиална любов, Девин Муве, да се измъкне между пръстите му. Сега, промененото лошо момче, няма да се спре пред нищо, за да си я върне обратно. Дори това да означава да я подмами на работа на семейния му параход.

Когато старата любов на Девин ѝ предлага да е учител в центъра за дневни грижи на кораба, тя вижда шанс да докаже, че не е само потомка на скандалната вуду кралица на Луизиана. Щом нещо се отнася до Бо обаче, за Девин всичко е просто бизнес. Тя няма да даде на сладкодумния плейбой нов шанс да разбие сърцето ѝ.

Но няма бягство от изкушението, когато половинките така силно се привличат. Бо няма да се задоволи само с няколко горещи нощи с момичето, което винаги е обичал. С все сили той се опитва да накара Девин да си спомни добрите стари времена. Дали неговата страст и обичта му ще са достатъчни, за да си върне доверието ѝ?

 

 

 

 

 

 

Автор: Кристина Дот

Издателство: SBB Media

 

 

Внимавай в картинката

 

 

Медоу Зарвас знае, че влизането в имението на Девлин Фицуилям за кражбата на безценна картина е опасен ход. Тя е готова за неприятности – но не и за решителността и коварството на красив мъж със собствен таен план. Заплетени в спираща дъха игра на измама с високи залози, Медоу и Девлин не могат да свалят очи един от друг – и не искат. Но това, което не знаят, е, че друг играч е вдигнал залога – и следи всеки техен ход...
 
 
"Кристина Дод дава на читателите всичко, което искат – романтика, напрежение, страст.“
Лайза Клейпас
 

 

 

 

Автор: Ноубъл Смит

Издателство: Сиела

 

 

Мъдростта на графството

 

Как да живееш като хобит.

 

 

В Мъдростта на графството Ноубъл Смит разкрива идеи, които са вдъхновени от класическите произведения на Дж. Р. Р. Толкин и неговите най-обичани създания - здраво стъпилите на земята хобити.
 
Как могат прости радости като градинарството, дългите разходки и вкусните ястия, споделени с приятели, да те направят много по-щастлив? Защо да даваш подаръци на рождения си ден, вместо да ги получаваш, е толкова революционна идея? Как да се справяш с Ам-гъловците в своя живот? И как да понесеш тежестта на собствения си "Единствен пръстен", без тя да те погълне? Мъдростта на Графството отговаря на тези, както и на други житейски въпроси.
 
Ноубъл Смит е награждаван драматург. Работил е като сценарист за видео игри, изпълнителен продуцент на документални филми, и медиен директор на международна фондация за човешки права. Той е автор на новелата "Откраднат от цигани" и на романа "Синовете на Зевс", първа книга от трилогията "Воин". Живее в Северозапада, близо до Тихия океан, с жена си и децата си.
 

 

 

 

Автор: Александър Шпатов

Издателство: Colibri

 

 

На живо от София

 

 

Сборникът „#НаЖивоОтСофия“ съдържа 21 разказа, които приятелски ни хващат за ръката и ни понасят на вълнуваща разходка из столицата – такава, каквато живее и кипи тя в автора Александър Шпатов, „неговата“ София. Книгата излиза на 1 септември 2014 на български, а малко по-късно и на английски език.

 
Кога за последно се огледахте около вас – из улиците, сградите, покривите, малките ъгълчета, хората и лицата им? Кое ни кара да наричаме града ни „наш“? Разказите ще ви накарат да преживеете София отново и отново, и то по много различни начини – и уютно познати, и нови. Звучащи близко до всеки от нас места и случки оживяват на страниците на „НаЖивоОтСофия“, интимно споделени от Александър Шпатов, с когото сякаш седим в някое приятно барче и пийваме по бира, разказвайки си вечни софийски истории. Такъв е и стилът на Шпатов – приятелски, неангажиращ, близък до всеки от нас, лежерен, жив.
 
Сборникът ни въвлича в преживявания и авантюри, през които имаме чувството, че самите ние сме преминали – толкова близки и до болка познати, че сякаш нашият глас – гласът на всички живеещи в столицата, говори. Истории като тези може да са ни се случили преди години, преди една, вчера, могат да се случат днес, или пък утре – в София никога не е скучно, затова и я обичаме, затова и Шпатов я обича и „разказва“.
 

 

 

 

Автор: Меган Мълри

Издателство: Арт Етърнал Дистрибушън

 

 

Руска рулетка

 

 

 

Мики Дюран винаги е бягала от светлините на прожекторите. Като незаконна дъщеря на звезда от френското кино и руски милиардер, тя жадува за нормален живот. И почти го постига. Има нормална работа и перфектен мъж до себе си. Какво повече би могла да иска една жена? Разберете в новия роман на Меган Мълри – Руска рулетка.

 

 

 

 

 

Автор: Жан Жьоне

Издателство: Colibri

 

 

Дневник на крадеца

 

 

„Дневник на крадеца” (1949) е роман, който може да се отнесе към жанра автофикция. Повествователят Жан разказва за живота си в Испания, за любовниците си Салвадор и Стилитано, Арман и Робер, за кражбите, чрез които се препитава, за завръщането си в Париж и новите си любовници, и новите кражби. Изисканият стил, богатият и красив език, чрез които Жьоне разкрива един маргинален свят, видян в оригинален ракурс, силните, запомнящи се образи превръщат романа в шедьовър, а автора му – в класик на модерната литература.

Певец на злото, на еротизма, на насилието и на хомосексуалната любов,

Жан Жьоне е бил високо ценен от интелектуалци като Кокто, Сартр, Бовоар, Джакомети, Матис. Кокто го спасява от доживотен затвор, а Сартр му посвещава философското есе „Свети Жьоне, комедиант и мъченик”, чрез което иска да докаже, че „геният не е дарба, а изход от най-отчаяните положения”.

Само че и други са били в положението на Жьоне, а не са станали големи писатели.

 


 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail:
office@libgabrovo.com

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта