Нашето предложение


 

Автор: Диего Галдино

Издание: Кръгозор

 

 

Любовта има твоите очи

 

 

Кацнала върху древните стени на Четона, къщата на Ферети е обект на завист от всички жители на красивото градче в спокойната сиенска провинция. От прозорците й можете да се възхищавате на целия град, разположен в краката й, с неговите бели къщи и кафяви покриви, на пъстроцветната долина и на внушителния силует на планината, който изглежда толкова близо, че можете да докоснете върха му с пръст.

 

А в началото на това лято се появява още една причина за завист. Пристига известният австралийски художник Тайрън Лейн, който отсяда при Ферети като наемател на свободния им етаж. Той има поръчка да нарисува 10 картини, в които да запечата пленителните поля и хълмове, крепостните стени и малките улички, старинната кула и църквата с фрески от Пинтурикио и да пренесе духа на това очарователно място през времето и пространството, както е пожелала известна бизнес дама. Славата му на чаровен, но много саможив и неспокоен мъж изпреварва Тайрън и жителите на Четона не говорят за нищо друго освен за него и за желанието му да се изолира и скрие от всички.  Някои защитават правото му на личен живот, други са убедени, че цялото това поведение е поза, трети смятат, че той крие някаква тайна. В семейство Ферети също са на различни мнения и, докато съпрузите Марчела и Алдо подхождат любезно и с търпение към Лейн, дъщеря им София влиза в остър словесен двубой още първия ден на запознанството с нахалния им наемател и решава да избягва всякакви възможности за разговори и срещи, защото смята, че двамата принадлежат към различни светове.

 

Но много скоро плановете й се провалят, когато се налага да придружи художника, за да му покаже забележителностите на областта…

 

 

 

Автор: Джоджо Мойс

Издание: Хермес

 

 

В обувките на някой друг

 

 

Ниша се радва на привилегирования живот на съпруга на заможен и влиятелен бизнесмен, с когото обикалят целия свят. Неочаквано той подава документи за развод и я лишава от бляскавия й лайфстайл. Ниша буквално остава без нищо, но е твърдо решена да си върне онова, което й се полага.

 

Саманта просто се опитва да оцелее – мъжът й изпада в депресия, след като загубва баща си и работата си, и прекарва дните си пред телевизора. Сам се опитва да му помогне, макар самата тя да се нуждае от подкрепа. Не се чувства комфортно и на работа, където се превръща в мишена за новоназначения й шеф. Бъдещето й в компанията виси на косъм, както и дългогодишният й брак.

 

Сам и Ниша неволно си разменят чантите във фитнеса след тренировка. В дизайнерската чанта на Ниша са червени обувки „Лубутен“ от крокодилска кожа, а в сака на Сам – евтини и невзрачни ежедневни обувки. Принудени да носят обувките на другата, те сякаш заживяват чужд живот и постепенно се променят. За да осъзнаят кои са всъщност.

 

Могат ли да се завърнат към предишния си начин на живот? Или преживяното ще ги промени завинаги?

 

 

 

Автор: Мануела Инуса

Издание: Хермес

 

 

Бадемово щастие

 

 

Преди години Софи е напуснала родната си Калифорния заради предизвикателствата на големия град. Когато неочаквано наследява бадемовата плантация на баба си Хети, където е прекарала много безгрижни лета като дете, тя решава да напусне работата си и да поеме управлението ѝ.

 

Старата къща и ароматът на прясно изпечени бадеми обаче не са единственото, което събужда спомените. Старата приятелка на Софи - Лидия, и първата ѝ любов - Джак, ѝ припомнят допуснатите в миналото грешки и причинената на близките ѝ болка. Мъдрите съвети на баба ѝ Хети, скрити из цялата къща, за да бъдат намерени в подходящите моменти, ѝ връщат чувството за дом и принадлежност. Но Софи трябва да извърви дълъг път, за да намери истинското щастие.

 

 

 

Автор: Санта Монтефиоре

Издание: СББ Медиа

 

 

Момичето от замъка

 

 

Двама влюбени в разцвета на любовта си, една нация на ръба на войната...


Родена на деветия ден от деветия месец през 1900 г., Кити Деверил израства в замъка Девeрил, на слънчевите зелени хълмове на Западен Корк, Ирландия - същото място, където са живели нейните предци. Тя не е изцяло ирландка, както обича да я дразни Джак О'Лиъри - синът на местния ветеринарен лекар, но това не му пречи да се влюби в нея... Когато ирландските и британските сили се сблъскват в Южна Ирландия, Джак отива да се бие, а Кити се хвърля в каузата за свободата на Ирландия, изпращайки съобщения и амуниции на бунтовниците. Но нейната вярност към семейството и приятелите ѝ скоро ще бъде подложена на изпитание... а когато замъкът Деверил е опожарен, единственият дом и живот, които е познавала, са застрашени.

 

Книга първа от поредицата Хрониките на Деверил от Санта Монтефиоре.

 

 

 

Автор: Мелани Харлоу

Издание: Сиела

 

 

Неустоима

 

 

Ако обичаш някого, нищо друго не трябва да има значение. Трябва да направиш всичко възможно, за да бъдеш с него.

Мак е бивш морски пехотинец.

Би трябвало да може да издържи на всичко. Би трябвало да устои на изкушението да спи с дъщерята на шефа, която му е и колежка, и бавачка на децата му, и е с десет години по-млада от него. Но волята му не се оказва толкова силна.

Защото Франи е неустоима.

Това, което не е подозирал, е, че и тя самата е луда по него. Желае от все сърце да бъде част от живота му, да му помогне да се справи с проблемите, които за него изглеждат неразрешими. Франи разбира, че двамата са перфектната двойка. Допълват се идеално в леглото, работят добре заедно. Децата му я обожават, а той ѝ помага да намери увереността, която винаги ѝ е липсвала, за да започне самостоятелна кариера и да прави това, което обича.

Свободен ли е обаче той да обича? Животът му е хаос, съпругата му го е изоставила и той едва се справя с огромните отговорности на самотен баща. Може ли тогава да осигури на Франи живота, който тя заслужава? Изпълнен със съмнения, Мак прави опит да скъса с нея, да жертва щастието си, за да направи това, което смята за отговорно.

Но ще му позволи ли Франи да избяга? Макар че винаги досега други са решавали вместо нея, този път е различно. Тя трябва да намери необходимата увереност, за да не загуби мъжа, когото обича, и живота, за който винаги е мечтала.

 

 

 

Автор: Иво Сиромахов

Издание: Сиела

 

 

Бай Тошо

 

 

България в наши дни.

След провала на всички марионетни партии, създадени от невидимите политически инженери, се е стигнало до тежка безизходица. Време е да бъде изваден последният коз.

С помощта на модерните технологии един олигарх възкресява образа на Бай Тошо и го поставя начело на държавата. За да „оправи“ всичко…

 

 

 

Автор: Нора Робъртс

Издание: Бард

 

 

Самоличност

 

 

Той е откраднал самоличността ѝ. Сега иска да отнеме живота ѝ. Докъде ще стигне тя, за да си върне отнетото?

Морган Олбрайт, дъщеря на военен, най-сетне се е установила в приятен квартал в предградията на Балтимор. С работата си като барманка и с помощта на съквартирантката си Нина, Морган успява да погасява вноските по ипотеката. Веднъж с Нина организират вечеря и посрещат в дома си Люк, чаровен компютърен специалист, с когото Морган се е запознала в бара. Оказва се, че е пуснала в дома си чудовище - парите и бижутата са изчезнали, колата я няма, а Нина е убита.

Люк е хладнокръвен измамник, който си набелязва определен тип жени, краде пари и самоличности и накрая постига истинската си цел - убива.

Фактите, които агентите от ФБР разкриват, са смразяващи. Не Нина е била мишената на убиеца, а Морган. Кошмарите тепърва започват. Тя е принудена да отиде при майка си във Върмонт и да опита да изгради живота си отново. Убиецът обаче още е на свобода и преследва нови жертви. И не е забравил за Морган.

 

 

 

Автор: Даниел Стийл

Издание: Бард

 

 

Без следа

 

 

Чарли Винсънт се чувства като хванат в капан. Богат и постигнал успех, той не обича работата си, а любовта отдавна е угаснала в брака му. Съпругата му Изабел се интересува единствено от парите му, с които поддържа екстравагантния си стил на живот. Децата са се отделили и като че ли той не очаква вече нищо хубаво.

 

Една петъчна вечер си тръгва от офиса в Париж след скандал с шефа си, за да отиде в замъка им в Нормандия, където Изабел е поканила гости за уикенда. Дни наред е работил до късно и е разсеян. Само на един час път от замъка колата му се отклонява от пътя и пада от една скала в морето. Едва не губи живота си в злополуката – всъщност той почти е приел смъртта. Някак обаче успява да се измъкне от колата и да се изкатери на безопасно място. Районът е усамотен, но в настъпващата тъмнина той съзира светлините на една къщичка в гората. Когато чука на вратата, го посреща Од, художничка, която бяха от своите си демони.

 

Тази съдбовна среща ще промени живот на Чарли и Од завинаги.

 

 

 

Автор: Валери Перен

Издание: Изток - Запад

 

 

Забравените в неделя

 

 

21-годишната Жустин живее в дома на своите баба и дядо заедно с братовчед си Жул, тъй като родителите и на двамата са загинали в автомобилна катастрофа. Жустин се грижи за обитателите на Дома за възрастни хора Хортензиите и харесва работата си. Тя обича да чете, но повече от всичко обича да си говори с пансионерите - за нея всеки от тях е жива ходеща книга и ако никой не чуе историята им, това означава, че една книга е загубена завинаги.

Особено привързана е към Елен, близо стогодишната крехка дама, която в съзнанието си най-често седи на брега, вперила поглед в морето в очакване на своя любим. Миналото има много по-голяма власт над нея от настоящето, което всъщност важи за повечето възрастни хора. Елен обаче е специална, общуването с нея кара Жустин да си задава въпроси за семейното неясно минало. Всеки човек на този свят има своя птица - твърди Елен, - а когато двама души споделят една птица, това е сигурен знак, че са предопределени един за друг. И Жустин слуша омаяна истории за война и страдание, за предателство и изкупление, но и за любов с душа на птица. Любов, по-силна от Гестапо, по-силна от раздялата, по-силна от смъртта дори - една отминала, оставаща, неизказана... сияйна любов.

 

Книгата е част от поредицата Красноглед на издателство Изток - Запад.

 

 

 

Автор: Изабела Шопова

Издание: Колибри  

 

 

Приказки от Горната и Долната земя

 

 

След лепкавата жега на Буенос Айрес тук всичко е чисто, свежо и хрупкаво като прясно изпрани чаршафи, уютно като планинско селце, пролетно като лютиче, цветно като шепа бонбони, усмихнато като слънчев лъч, синенебо като детски сън. Добродушно и смайващо самотно. Далече, далече от глъчката и шумотевицата, от тълпите и цивилизацията, от бързането и стреса, чак най-отдолу, най-на юг, най-накрая на земята. Fin del Mundo. Краят на света.

 

Така Изабела Шопова описва Ушуая, градчето в най-южната част на Земята, краят на света, който със сигурност няма да сложи край на пътешествията ѝ.

 

Този път Изабела Шопова описва приказните си пътешествия по света, който не е спирала да кръстосва в продължение на десетилетия. Заедно с дъщеря си Бояна, която с любов нарича „подрастващото“ и „вечно гладното“, обикаля Горната земя – Русия от 2009 година с безумната ѝ бюрокрация и красотата на московските ѝ църкви, Поднебесната империя – тук са Хонконг и комунистическия китайски „рай“, либералната Ниска земя, където майка и дъщеря правят безуспешен наркотичен опит. Десет години по-късно ги виждаме в Чернобил, за който Изабела пише потресаващ пътепис. През 2015 г. пътешественичката прекосява Долната земя – Буенос Айрес с футбола, тангото и живописните си улици, супердолния край на Аржентина и на планетата, Ушуая, за да преброди след това южните островни земи Нова Каледония, Роторуа, Вануато, Нумея, Маре… Преди да се завърне в Бризбън и във времето и да ни разкаже за своята Австралия и нейните уроци по щастие.

 

Всичко това е написано с типичното неподражаемо чувство за хумор на Изабела, с езиковите ѝ и стилови инвенции, колоритните описания, невероятното богатство на речника. Минути на истинско удоволствие очакват читателите ѝ – и тези, които вече я познават и ценят, и тези, които за първи път ще посегнат към нейна книга.

 

 

 

Автор: Али Хейзълууд

Издание: Егмонт

 

 

Любов на теория

 

 

Многото лица на физика теоретик Елзи Ханауей най-накрая я застигат.

 

През деня тя е асистент, който се труди върху оценяването на лабораторни упражнения и преподава термодинамика с надеждата да получи титулярно място в Масачузетския технологичен институт. Вечер младата жена компенсира липсата на заплата, като се представя за фалшиво гадже. Занимание, което ѝ се отдава, понеже с годините е усъвършенствала способността да се харесва на останалите, а това ѝ помага да бъде такава, каквато иска клиентът.

 

Но не щеш ли, внимателно изградената вселена на Елзи се срива. Виновникът е Джак Смит – дразнещо привлекателният и мрачен по-голям брат на любимия ѝ клиент. Той е и хладнокръвният експериментален физик, който е съсипал кариерата на нейния ментор и е подкопал репутацията на теоретиците навсякъде по света. И същият този Джак, който сега участва в комисията по подбор на кадри за Масачузетския технологичен институт, застава между Елзи и мечтаната от нея работа.

 

Д-р Ханауей е готова да излезе на бойното поле, но как ще се справи с откровеността? Ще може ли да бъде себе си, когато е с него? И дали, попадайки в орбитата на експериментатора, най-накрая ще се изкуши да приложи на практика и най-запазените си теории за любовта?

 

 

 

Автор: Дейвид Балдачи

Издание: Обсидиан

 

 

Финалът

 

 

Специален агент Атли Пайн се радва на отлична кариера във ФБР, но провежда и лично разследване – издирва своята близначка Мърси, отвлечена от дома им, когато двете са само на шест. Изчезването ѝ разбива семейството, а родителите на Атли я изоставят без никакво обяснение.

След безкрайно и мъчително търсене сега тя е на крачка от разкриването на истината за случилото се преди трийсет години. Нещо повече, Атли попада на доказателства, че Мърси е оцеляла и е избягала от похитителите си. И вероятно е жива.

Пътят към разрешаването на загадката обаче е пълен с неочаквани препятствия. При бягството си Мърси е оставила поне един труп след себе си. А има и други. Кой стои зад тези убийства? Каква тайна заплашва да унищожи всички участници в трагедия, разиграла се в миналото? Атли Пайн се изправя пред най-голямата опасност, с която някога се е сблъсквала. А тя може да ѝ струва всичко…

 


 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail:
office@libgabrovo.com

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта