Събития


Регионална библиотека ''Априлов-Палаузов'' и TetraDkaTa

Ви канят на среща-разговор с Ивайло Диманов

 

 

 

 

РБ ''Априлов-Палаузов''  и в. ''100 вести''

Ви канят на беседа с  Петко Хинов - част втора

 

 

 

 

3 юни - 30 август - ''Приказно лято''

 

 

 

Габрово в Уикипедия. Лекция с дискусия

 

Габрово в Уикипедия. Лекция с дискусия за възможностите повече обекти, личности, значими събития от Габрово и региона да видят място в Уикипедия. Лектори Вася Атанасова и Жюстин Томс.

 

На 20.05.2019 г. от 17 до 18.30 ч в Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“ в Габрово!


Очакваме любопитни граждани, учители, журналисти, библиотекари, НПО активисти и всички хора, свързани с Габрово и желание да споделят за него в Уикипедия!

 

 

 

Регионална библиотека ''Априлов-Палаузов''

представя в два последователни дни Петко Хинов и Петър Чухов

 

     

28.05.2019 г.

 

РБ ''Априлов-Палаузов''

и в. ''100 вести''

Ви канят на беседа с

Петко Хинов

 

29.05.2019 г.

 

РБ "Априлов-Палаузов''

и TetraDkaTa

Ви канят на среща-разговор с

Петър Чухов

        
 
     

 

 

Регионална библиотека ''Априлов-Палаузов'' 

Ви кани на среща-разговор с Ангел Иванов

 

 

 

 

 

Среща-разговор с доц. Сандю Бешев

 

 

Среща-разговор с Мария Маринова

 

 

Ателиета за изработване на маски

 

 

ЕДИН ДЕН БЕЗ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ?

 

 

Световният ден на книгата и четенето

 

На 23 април 2019 година – Световният ден на книгата и четенето, точно в 14.30 часа в градския парк на Габрово (между сградите на библиотеката и на театъра) ще започне ежегодният флашмоб с книги, доброволци, граждани, библиотекари, част от националния Маратон на четенето 2019. 

 

Импровизираното четене на открито е инициатива на екипа и доброволците на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” и през 2019 година е посветено отново на знакови годишнини, свързани с непреходността на словото и неговите творци – 455 години от рождението на Уилям Шекспир, 250 години от рождението на Иван Крилов, 100 години от рождението на Веселин Ханчев, 100 години от рождението на Николай Хайтов и др.

 

Всички възрасти са поканени да вземат участие във верижното четене - всеки може да се включи с кратък откъс от любима или скоро прочетена книга Няма ограничения за онова, което избирате да прочетете – идеята на тази инициатива е да се илюстрира духовното съзряване чрез словото и хубавата книга във всички исторически периоди.

 

Каним габровци да вземат участие в това импровизирано четене, демонстриращо любовта към книгите и в подкрепа на мисията на библиотеките – да образоват своите читатели, да им помагат в ученето през целия живот, да съхраняват и систематизират световното книжовно културно наследство за бъдещите поколения.

 

 

 

 

 

 

 

TetraDkaTa и РБ „Априлов-Палаузов” представят

Олга Клисурова и книгата й „Цвят от глухарч 

 

На 29 март 2018 година от 17.15 ч. в залата за срещи и събития на Габровската регионална библиотека ще се състои среща с един истински съвременен будител – творецът Олга Клисурова. Тя е от Стара Загора и е председател на Сдружението с нестопанска цел „Пътуващите книги на Стара Загора“чиято цел е да поощрява четенето сред малки и големи. Чрез него Олга Клисурова организира детски читални, кани съвременни български писатели да представят книгите си пред публика, организира литературни конкурси и още много подобни инициативи.

 

Олга Клисурова е обещаващ писател и поет от съвременното поколение български творци. Поводът за срещата с нея, домакин на която е РБ „Априлов-Палаузов” е представянето на новата й книга  -  сборникът с разкази „Цвят от глухарче“.

 

Творчеството на Олга Клисурова и книгата „Цвят от глухарче” ще представи пред габровска публика младият творец, наш съгражданин и съавтор на литературния сайт TetraDkaTa (носител на една от наградите за „Културно събитие на годината 2018” в Габрово) Калоян Христов.

 

Заповядайте!

 

 

 

 

ALL DIGITAL Week

 

В навечерието на ежегодната европейска кампания ALL DIGITAL Week, екип от РБ „Априлов-Палаузов“ – гр. Габрово проведе обучение по кодиране и развиване на STEM умения чрез използване на робота „Финч“. Участваха 10 деца от трети клас на местното училище в гр. Плачковци.

 

Роботът „Финч“ е разработен специално с образователна цел за обучение по компютърни науки, провокиращ въображението на децата. Програмирането спомага за развитието на компетенциите на 21-ви век, като компютърно мислене, решаване на проблеми, творчество и работа в екип.

 

   
   

 

 

По повод международния ден на поезията

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” представя творческия и житейски път

на Дорика Цачева

 

Поетесата Теменуга Цонева представя книгата „Огледална самота” от Дорика Цачева на 21 март 2019 година от 16.30 часа в залата за срещи и събития на Габровската регионална библиотека – централна сграда, първи етаж.

         

   Заповядайте!

 

Дорика Цачева е родена на 4 декември 1960 година в град Ловеч. Основно образование завършва в Габрово. Учи в Държавния библиотекарски институт, (УниБИТ) в София, а по-късно се дипломира като магистър по библиотекознание и библиография във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. От 1992 година работи в Министерството на външните работи на Република България като главен експерт в неговата библиотека. От 2007 година е експертен сътрудник в Постоянното представителство на Република България към ООН, ОССЕ идруги международни организации във Виена, Австрия.

 

Дорика Цачева започва да пише поезия след 35-тата си година. Освен с писане, тя се занимава и с рисуване – има създадени чудесни картини.

 

Дорика Цачева се разделя с нашия свят на 3 октомври 2017 година.

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” представя в Габрово

книгата „Арабска тъга” с автор медицинската сестра и акушерка

Мариана Василева

 

(Голготата на българските медицински сестри в Либия,

представена чрез преживяванията и перото на колега)

 

Първата книга на Мариана Василева, която ще бъде представена от авторката на 25 февруари (понеделник) 2019 година от 17.30 ч. в залата за срещи и събития неслучайно носи името "Арабска тъга“. Тя е много истинска и много изстрадана житейска история, пресътворена в литературни образи.Книгата ни връща в годините, когато започна процесът срещу българските медицински сестри в Либия.  По същото време Мариана Василева работи там като медицинско лице и става пряк свидетел и участник в драматичните събития.

 

„Арабска тъга” ероман, който отразява борбата на една млада жена за по-добър живот. Действието се развива в Либия, по време на СПИН-скандала с българските медици, променил превратно много човешки съдби. Главната героиня, за да подсигури по-добър жизнен стандарт и бъдеще за децата си, отива да работи като медицинско лице в африканската страна. Настройката ѝ за екзотика и приключения много скоро е попарена от грозната действителност и тя става заложник на избора си. Следват низ от премеждия, трудности и унижения, с които трябва да се пребори. Историята, описана в романа, е по действителен случай и главната героиня е реално съществуваща личност. Авторката отлично е отразила цялата палитра от отрицателни емоции и преживявания, съпътстващи престоя ѝ в тази страна и свързани с голямата човешка драма.

 

Мариана Василева е родена във Видин през 1970 година. Завършва гимназия в родния си град, а по-късно и Полувисшмедицински институт "Филаретова“. След дипломирането си започва работа в София като акушерка. Завръща се във Видин и работи в отделение „Неонатология” на Видинската многопрофилна болница. Професионалнта й история продължава с работа в дом "Майка и дете“ за деца с аномалии. Работата не ѝ тежи, чувства се удовлетворена и щастлива, че  може да изпълни своя дълг  като здравен работник:"Работата много ми харесваше. Виждаш колко трудно е да възпиташ едно дете максимално, да се зарадваш утре, че това дете може само да се обслужва. Виждаш развитието му и се чувстваш щастлив от резултата. Това трябва да го работиш със сърцето си. В момента, в който видиш лъчезарните им усмивки, как те се радваха на всяко едно нещо, което им се случваше и го показваха безрезервно. С нетърпение знаеха кога идвам и на вратата ме чакаха да дойда…"

 

Първите 10-15 години на прехода в България са години на криза, безпаричие и инфлация. В този период се появява възможността за работа в чужбина за медицинските ни работници със съответното заплащане. Мнозина се възползват от тази възможност. Мариана Василева е сред тях – тя заминава в далечната Либия заедно сдруги нейни колеги:"Всеки от нас беше психически подготвен, че отива в държава, в която много неща са табу, той е там главно и преди всичко да работи, да разчита на своя личен професионализъм и отговорност. Проблемът бе, че аз бях много млада, на 27 години заминах. Като медик обаче работех достатъчно добре и на ниво. Избухна СПИН-проблемът. Той бе преди всичко психологически. Беше нормално да разчитаме на някаква помощ от посолството в Триполи. В Бенгази посолството бе затворено. Никой не се отзова. Всичките ми опити да се свържа с наши посланици бяха неуспешни. Познавам всички сестри, жертва на несправедливите обвинения. Всичко това нямаше как да се случи и българките да са виновни. Всеки бе отишъл там да си изкарва хляба. Това бе една скалъпена история, чието разрешаване отне много време, сестрите бяха лишени от свобода и откъснати от родина и близки хора…Естествено тогава всички ужасно се притеснявахме, страхувахме се за себе си, за живота си, за семействата си.Без паспорт, в чужда държава, нормално е да се притесняваш, да бъдеш смъртно уплашен…В крайна сметка бе доказано, че българските медици са невинни. И това трябваше да излезе на бял свят и някой високо да заяви: "Да, действително тези хора са невинни!", и това да се запамети по някакъв  начин в историята. До днес не излезе нищо черно на бяло. Това беше фарс. Дълбоко в себе си знаех, че един ден ще седна и ще напиша всичко, което аз съм преживяла. Защото там бяха и други сестри, които не са били в затвора, но са чувствали нещата дълбоко в себе си…Намеренията ми трябваше да узреят в мен. Реших това преди смъртта на майка ми. Аз ѝ бях обещала. И да, написах книгата. След това ми беше трудно да намеря редактори, издателство. Отне ми две години, но книгата вече е факт. „Арабска тъга” завършва със стихотворение към майка ми. Щастлива съм ,че осъществих една наша взаимна мечта."Мариана Василева казва: „След преживяното оценявам истински малките неща в живота ми. Мисълта, че утре ще се събудиш, че си здрав, че твоето семейство е около теб, че ще видиш усмихнатите личица на децата си, че ще видиш грижовните ти родители, съпруга ти. Това са неща, които ние в забързаното ежедневие подминаваме…, а те са най-съществените!”

 

Заповядайте на 25 февруари от 17.15 часа в РБ „Априлов-Палаузов” за среща с Мариана Василева и нейната книга „Арабска тъга”.

 

Очакваме Ви!

 

 

 

Книгата „Вол за Вола. Пищов за Ботев”  и среща с автора Борислав Костов в

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово

 

Писателят, журналист, театрал, автор на повече от 27 книгиБорислав Костов, приятел на РБ „Априлов-Палаузов” и на всички, които ценят своя род и език и обичат книгата, ще ни гостува отново в Габрово на 20 февруари 2019 година. Той представя своята нова книга пред габровската публика с домакинството на библиотеката. Тя носи интригуващото заглавие„Вол за вола. Пищов за Ботев”.

 

Книгата „Вол за Вола. Пищов за Ботев” е написана от Борислав Костов и Стефка Цветкова, но за жалост г-жа Цветкова вече не е между живите и всяко преставяне на книгата пред публика е в нейна памет. Книгата излиза от печат през 2018 година и това не е случайно – миналата година се навършиха 170 лета от рождението на великия Христо Ботев. Авторите на книгата смятат, че появата й е много важна, защото с всяка изминала година Ботевият образ неусетно някак избледнява в сърцата и в умовете на младите ни съвременници.

 

Затова говоренето за Ботев трябва да ни е насъщно! Всеки от творците – Борислав Костов със своите емоционални и  гневни публицистични слова, а Стефка Цветкова с оригиналния жанр на книгата, наречена сполучливо от нея приживемонография във формата на есе се опитват „да свестят” българина и да пробудят патриотичните му пориви.

 

В изследването се обсъждатмного интересни дискусионни въпроси за рождената дата на поета, за местата, в които е пребивавал, за това на каква възраст всъщност е написал "Майце си", каква е връзката му с полските емигранти,кои са  причините за някои пътувания и завръщания, дали се е срещал с Раковски, една ли е срещата на Ботев и Левски, кое е първото любовно вдъхновение на Ботев, защо неговата избраница е Венета, коя е любимата песен на революционера и още, и още…


Най-важното в книгата е, че авторите съпреживяват образа на Ботев. Във всеки един момент се усеща как се стремят да провидят смисъла на фактите и събитията през дистанцията на отлитналото време, да разкрият тяхното значение днес, което трябва да провокира нагласата на съвременника към светия образ на героя.

 

Изданието носи провокативно заглавие със силен емоционален заряд. То е обърнато към младите читатели, на които често им е необходим “пищов за Ботев”. Текстовете са написани увлекателно, стилът е есеистичен, тонът е подплатен със съдържателност на емоциите и размишленията. 

 

Скъпи читатели, заповядайте на 20 февруари 2019 година (сряда) в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” за среща с Борислав Костов и книгата  „Вол за Вола. Пищов за Ботев”.

Началото на събитието - 17.15 часа.

Място – Зала за събития и срещи на библиотеката, централна сграда.

 

 

 

Регионална библиотека ''Априлов-Палаузов''

 

ОРГАНИЗИРА

МАГЬОСНИЧЕСКИ ИГРИ И ЗАБАВЛЕНИЯ

 

 

 

 

Писателят Кънчо Атанасов представя своята нова книга

„Сбогуване със себе си” в РБ „Априлов-Палаузов”

„Не можем да направим толкова добро,колкото сме получили от живота,

но е хубаво все пак да опитаме!”

 

Кънчо Атанасов е български писател,  драматург и сценарист. Роден е в село Дряновец, Беленска околия, Русенска област. Живее и пише в село Маноя, Дряновска община, Габровска област.

 

Автор е на книгите: „Трета кабина, моля”(1974), „Живи хора”(1976), „Дом без огледало”(1981), „Лятото на гарваните”(1984), „Адам и Ева живеят наблизо”(1987), „Тайните на тайгата”(1987), „Джимо Сиджимката”(1990), „Вариант за оптимисти” (1992), „Сага за селото”(1993), „На крачка от Рая”(1995), „Място под слънцето”(1996), „Последният живот”(2001), „Всичко отначало”(2003), „Бенефис”(2005), „Ефектът на пеперудата – Ирак”(2006), „Лампа на прозореца”. Пет новели на прехода”(2006), „Ефектът на пеперудата - Босна и Херцеговина”(2007), „Ефектът на пеперудата - Афганистан”(2008) и последната, 16-та по ред, която ще бъде представена пред габровци – „Сбогуване със себе си”(2018).

 

Сценарист е на филмите: „Покрив”, „Живи хора” и „Квартал „Акация”.

 

Изпод перото му са излезли пиесите: „Домъ М. Фабианъ” (Русенски драматичен театър), „Хартиеният човек” (Телевизионен театър) и „Последният живот” (Народен театър „Иван Вазов”).

 

Словото на Кънчо Атанасов е  почовешки вълнуващо, неусетно думите в делничен порядък се настаняват в душата и здраво „те хващат” за сърцето, неочаквано  те превръщат в един от героите на прозата му на пръв поглед обикновените малки истории всъщност представляват цялата палитра на човешкото битие.

 

Авторът ще представи своята последна творба „Сбогуване със себе си” и цялото си богато творчество в залата за срещи и събития на Регионална библиотека – Габрово на 12 декември 2018 година (сряда) от 17.00 часа в среща-разговор с гости и читатели от Габрово и региона.

 

Из „Сбогуване със себе си”: „…пиша само за това, което днес ми се е случило или съм си помислил днес, а за миналото си нищо не пиша…Гледай сега каква много вярна извадка ми е направил Даскал Кольо: „Както в миналото бъдещето зрее, тъй и в бъдещето миналото тлее…”. Имам ги много такива – и в лаптопа си, и в една тетрадка записани…Ще ти покажа и Даскала: да видиш доколко човекът може да бъде почерка му и почеркът му – човека!...Все да съм научил, че не може човек да избяга от това, което е в него и около него…”

 

Входът е свободен!

Заповядайте!

 

На 7 декември 2018 година в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” в Габрово гостува екип от Дневен център за пълнолетни лица с увреждания = Дцплу, Габрово.


Служители от Центъра и негови потребители организираха от 11 часа във фоайето на централната сграда на библиотеката коледен благотворителен базар с различни художествени предмети, създадени от колектива на Центъра в различни ателиета по арт и трудотерапия.


Граждани, читатели, библиотекари имаха възможността да закупят прекрасни подаръци за своите близки и така да подкрепят достойната социална кауза в услуга на хората с увреждания, техните терапевти, близки и приятели.


Екипът на Центъра и неговите потребители са дългогодишни приятели и партньори на Габровската регионална библиотека в голяма част от нейните културно-образователни и доброволчески инициативи в услуга на обществото.


Подобна съвместна партньорска инициатива, пропита от коледен дух бе и организираното през същия ден – 7 декември, творческо-образователно арт-ателие по енкаустика (рядка и специфична живописна техника, „восъчна живопис” - рисуване с цветен восък чрез нагряване) в залата за събития на библиотеката. Началото на творческата демонстрация бе в 14.30 ч.


Боянка Богданова – трудотерапевт в Дцплу-Габрово, подпомогната от Снежка и Милен, демонстрира пред библиотекарите как се изработват произведения на изкуството чрез този метод. Енкаустиката е много успешно терапевтично ателие, което се приема прекрасно и с голям терапевтичен ефект върху тях. В библиотеката в Габрово демонстрацията също предизвика много приятни емоции, още повече, че всички, взели участие в ателието имаха възможност да създадат свои картини от цветен восък

 

 

 

Пламен Петков е роден в град Русе през 1978 г. Завършил е немска гимназия (Deutsche Schule) в Русе и след това Информатика в РУ „Ангел Кънчев“. В четвърти клас получава награда за първия акростих в живота си, който е публикуван в сборник с детски произведения. Има не малко публикувани разкази, стихове и статии в регионални (русенски) и национални издания. През 2017 г. издава първата си книга „Престъпни мисли“.

Пламен Петков пише хумор, сатира, различни по жанр разкази, романи, стихове, сценарии. Специално в разказите залага на интригуващ сюжет, при който действието се развива динамично. Целта му е така да завладее вниманието на читателите, че да не могат да откъснат очи, докато не стигнат края.

Заповядайте на 05.12.18 г. от 17.30 ч.! Очакваме ви!

 

 

Петя Накова завършва режисура в НБУ. През 2012 година излиза документалният й роман „Проповедникът и Черният кон“ (ИК Изток-Запад). Документалист по сърце и призвание, тя дебютира с филма „Ром Кихот“ (2013 г., сърежисьор с Нина Пехливанова). За да се бори с коварната болест и да запази у себе си радостта от живота и творческото си вдъхновение сили й дава нейното смело сърце, нейното прекрасно семейство - съпругът, синът, нейните верни приятели, както и работата по втория й документален филм.

 

Нейната книга „Годината на осемте химии” е едновременно съкровено лична, но и някак много-много човешка, искрена, с чисти пориви към обич, доброта и споделеност между човеците!...

 

„Годината на осемте химии” : „…Семейството на Ани е пред разпадане. Доника очаква внуче. Ваня е бременна. Росица живее спокойно и хармонично. Галя обича спорта и децата си. Всички те са диагностицирани с рак на гърдата. Очаква ги година с осем химиотерапии, много болка, но и изненадващо пътуване към себе си.

 

Книгата съдържа истинските истории на жени с рак на гърдата, обединени в пет образа. Те са дълбоко интимни и съвсем конкретни със своите чувства, страхове, сънища, обрати и, разбира се, добри и злощастни срещи с нашето здравеопазване. Това е книга за оптимизъм и победа. Защото авторката е една от тези жени….”

 

Димитър Кенаров: „Петя Накова е военен кореспондент от страната на болестта. С широко отворени очи, без да отвръща поглед и от най-тежките ситуации, тя наблюдава как тялото води битка със себе си, как няколко смели жени всекидневно се борят с терористичните клетки на рака. Изисква се много честност и сила, и голяма доза самообладание, за да опишеш трагедията, когато си в нейния център. Петя Накова е оцеляла, за да ни разкаже.“

 

Христо Карастоянов: „Странни са тези разкази за дългото преминаване през ада на коварната болест. Наистина странни, защото колкото и да са различни жените, чиито истории е събрала тук авторката, едно нещо ги обединява непоколебимо: преодоляването! Не оцеляването, а преодоляването. Или както казва една от тях – „това не е точка или удивителна, а многоточие към следващите месеци, в които душата ми постепенно започва да се отпуска.”

 

 

Камелия Кондова ще представи новата си поетична книга

„Неделята, която беше В понеделник” в Габрово

 

Камелия Кондова е онази прекрасна българска поетеса, която написа и продължава да създава най-светлите и най-тежките стихове в съвременната българска поезия!

Затова я поканихме при нас в Габрово, за да сподели късчета от душата си и да ни зарази с любовта такава, каквато само тя може да дари и да ни накара да изпитаме! Каним всички на среща с най-докосващата българска поезия в ново време!

 

 

„Оглеждам се. Не, не във огледалото.

В очите на баща ми се оглеждам.

И виждам как догаря вече старото

предчувствие за някаква надежда.

И виждам мъдростта му - уморената,

изплашена за някого, за нещо.

За хляба. За съдбата на вселената.

За първата ми незаконна среща.

За майка ми. За страшното съмнение,

че ни предават близките ни даже.

За думите, които от вълнение

навярно е забравил да ми каже.

Сънят му от безсънното си скитане

се връща у дома. Но е бездомен.

И виждам, че ме няма в очите му.

Избягала съм. И съм само спомен…” („Очите на баща ми”, К. Кондова)

 

 

Поетесата от Габрово Елена Христова ще представи Камелия Кондова и творчеството й в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” на 28 ноември 2018 година (сряда).

 

Начало на срещата – разговор – 17.30 часа, в зала за срещи и събития, централна сграда на библиотеката, I етаж.

 

Входът е свободен, заповядайте!

 

 

 

 

Среща - разговор с Елена Чамуркова и представяне на книгата й "Обществена поръчка"

 

 

Среща с известния български журналист, радиоводещ, мениджър и съосновател на радио FM+

Петър Пунчев и представяне на новата му книга "Вие сте тук"...

 

 

 

 

 

Румен Стоичков е роден в София. Завършва специалност „Българска филология” в Софийския университет. Като журналист в БНР има над 2000 анкети, интервюта, репортажи. Дългогодишен водещ на предаването „Нощен хоризонт” – над 1200 предавания от 1995 г. досега.

От 2008 г. е главен редактор на детското списание „Аз съм българче“. Член на Съюза на българските журналисти. Автор на няколкостотин публикации във вестници и списания, част от които са поместени в четирите му книги „Преди забравата“, „Из стръмнините на България“ и „Някъде там“ и „Сърце на длан”.

Носител е на много награди, сред които Специалната награда на журито от Медийния фестивал в „Албена“ (2005) – за репортаж от психиатричната болница в с. Пастра, общ. Рила; Годишната награда на СБЖ в раздел „Радиожурналистика“ (2007) – за репортерско разследване, показващо недомислиците и униженията, на които са подложени българските граждани от фирмите ни за автобусни превози из Европа; „Пазител на традициите 2015“ в категория „Личност“; грамота от Петите медийни награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“ (2016) и други.

 

 

 

 

Росица Константинова Чакърова е родена на 31 януари 1970 г. в София. До 2008 година живее и работи в Шумен. Учи в Шуменски университет „Константин Преславски“ - специалност „Музикална педагогика и пиано“. Работила е в системата на образованието и културата. От февруари 2008 година досега живее и работи в Лондон. Първите свои поетични опити прави още в ранна детска възраст. Нейни творби са поместени в публичното интернет-пространство. В литературния алманах „МАСКАРАД“ са включвани нейни стихотворения:


Из „Откраднати стъпки”:


Като нежна тревичка се люшка
уморената моя душа,
завъртяна от силни вихрушки,
натоварена с тон самота.
А сълзите пресъхнали парят
по тревожните мои очи.
И е сигурно – бавно изгарям,
но от толкова сняг не личи… 

 

(Откъс от книгата „Изпит по поезия”, 2017 година)
 

 

 

 

Фентъзи повестта ''Откритие'' от Таня Мир

 

 

На 5-ти октомври, 2018 г. от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов" - Габрово ще бъде представена фентъзи повестта "Откритие", която бе отличена с националната литературна награда "Еквалибриум".

 

Обещаваме Ви много приятни емоции и разбира се, изненада.

 

Очакваме Ви!

Шестото издание на Европейската седмица на програмирането

ще се проведе между 6-ти и 21-ви октомври 2018 г.

 

Европейската комисия насърчава различни инициативи, насочени към повишаване на цифровите умения на работещите и гражданите, като например Европейската седмица на програмирането. Европейската седмица на програмирането се реализира в много страни на Европа чрез срещи, семинари и уроци по програмиране с деца, родители, учители и граждани.

 

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ в Габрово се присъединява към тази инициатива като помага на децата да направят своите първи стъпки в програмирането и организира в този период пет безплатни обучения за работа с роботите Финч ( на 9.10.2018 г. от 14.00 ч. в РБ „Априлов – Палаузов“, на 11 и 12.10.2018 г. в НЧ „П. Славейков“ – 1871“ - Трявна. Групите ще се формират от деца на възраст между 7 и 12 години.

 

На 15, 16 и 17 октомври 2018 г. в библиотеката ще бъдат проведени обучения по начална компютърна грамотност за възрастни потребители.

 

На 18 октомври 2018 г. ще се проведе обучение по информационно-комуникационна грамотност за работа с мобилни телефони и таблети.

 

Обученията са насочени към потребители 40+ и са напълно безплатни за всички регистрирани читатели.

 

Необходимо е предварително записване на тел. 08787649756 или на Регистрация и информация в библиотеката.

 

Обществените библиотеки имат забележителни постижения в предлагането на гражданите на достъп до ИКТ оборудване и Интернет, както и за подобряване на техните дигитални умения – от днешните основни умения като напр. навигиране в уеб-пространството до утрешните основни умения за кодиране и роботика.

 

 

 

Представяне на новта книга на Иван Христов ''Любовен речник''

 

 

 

Среща с писателя Христо Стоянов

 

 

 

Ангел Ангелов ''Из моето житие-битие''

 

 

 

Сборникът с разкази „Тая земя, оная земя“ с представянe в Габрово

 

Издателство „Жанет-45”

ви кани

 

на среща с автора Иванка Могилска

 

 

Заповядайте на:

25 април, сряда, от 17.15 часа, в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ Габрово.

 

Книгата започва своето пътешествие из страната почти година след като е излязла.

 

„Тая земя, оная земя“ е сборник с 47 кратки разказа с най-обикновени герои, на които им се случват обикновени неща, които за тях обаче са съвсем необикновени – драматични, еуфорични (зависи кой герой как е склонен да приема живота). И от това несъответствие произтичат събития разни.

 

Редакторката на книгата – Мария Донева – я определя като книга за миговете: „За всичко, което може да се случи между две съседни секунди. За чувствата, които приглушават нюансите си заедно със слънчевата светлина, пълзяща по стената в топъл следобед. За ярките, макар и понякога неосъзнати прозрения. За острите безпричинни чувства, след които всичко се променя, макар че нищо не се е случило.

 

Разказите на Иванка Могилска са очарователни със своята крехкост и краткост. Тяхната формула е – обикновени герои в обикновени обстоятелства посрещат най-яркия миг от живота си без предупреждение, а после дълго гледат след него. Разкази на ръба между ежедневното и магичното, топли, туптящи, живи, с въздействие, което бавно отшумява в читателя.“

 

Можете да прочетете или да чуете разкази, записани от авторката, на сайта на книгата http://taqzemq-onaqzemq.eu/

 

Художник на корицата и оформител на сборника е Кирил Златков.

 

 

Очакваме ви, за да поговорим, да почетем, да си разменим истории.

 

 

 


 

 

На 29 март 2018 година от 17.30 ч. в залата за срещи и събития на Габровската регионална библиотека ще се състои среща с един истински съвременен будител – творецът Олга Клисурова. Тя е от Стара Загора и е председател на Сдружението с нестопанска цел „Пътуващите книги на Стара Загора“чиято цел е да поощрява четенето сред малки и големи. Чрез него Олга Клисурова организира детски читални, кани съвременни български писатели да представят книгите си пред публика, организира литературни конкурси и още много подобни инициативи.

 

Олга Клисурова е обещаващ писател и поет от съвременното поколение български творци. Поводът за срещата с нея, домакин на която е РБ „Априлов-Палаузов” е представянето на новата й книга  -  сборникът с разкази „Цвят от глухарче“.

 

Творчеството на Олга Клисурова и книгата „Цвят от глухарче” ще представи пред габровска публика младият творец, наш съгражданин и съавтор на литературния сайт TetraDkaTa (носител на една от наградите за „Културно събитие на годината 2018” в Габрово) Калоян Христов.

 

Заповядайте!

Петко Хинов и Петър Чухов

 

Петко Хинов и Петър Чухов

 


 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail:
libgab@mbox.contact.bg

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта