Актуално


 

Любопитни новини, забавни реклами и афиши, истории и случки от обществения живот на габровци от близкото и не чак толкова близко минало, може да намерите на най-новата платформа на Регионална библиотека ''Априлов-Палаузов" - Габрово. "Изрезки от миналото" е един опит на библиотекарите от отдел "Краезнание" да покажат интересни моменти, запечатани в позабравени книги и вестници. Разгледайте с усмивка сайта на адрес https://libgabrovo.wixsite.com/izrezki . Очакваме Вашите отзиви и коментари!

 

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово ще отбележи Международния ден на четенето и книгата – 23 април (неделя) като изненада с «анонимен» книжен подарък своите верни читатели и приятели.

В рамките на работното време на библиотеката – 9.00 – 18.30 часа на 21 април (петък) 2017 година във фоайето на централната библиотечна сграда посетителят с актуална регистрация за библиотечни услуги ще може да си избере подарък – опакована книга, част от арт-инсталация от 155 различни книжни заглавия по повод 155-годишнината на библиотеката.

Елементът на изненада се състои в това, че предварително никой няма да знае какъв точно подарък си е избрал – читателят ще може да види кое е книжното заглавие, подарено му от Библиотеката едва когато свали опаковката.

 

Отново по повод Деня на книгата и четенето – 23 април,  в заемната за възрастни читатели е подредена изложба от карикатури „Ще изяде ли мишката книжката?!”, дарена на РБ „Априлов-Палаузов” от екипа на ДХС (Дом на хумора и сатирата) – Габрово.

 

С тези инициативи ще бъде сложен и своеобразен „финал” на националния Маратон на четенето 2017 година – 2 – 23 април, който всъщност никога не престава и естественото му продължение настъпва с Националната библиотечна седмица – 9 – 15 май 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ НА ДАРИТЕЛИТЕ!

 

Даренията са важна част от развитието и изграждането на библиотечния фонд. През 2016 година Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” за поредна година получи множество дарения от различни източници: поименно и анонимно, от физически лица и организации – общо 1658 тома книги, периодични издания, ноти и нетрадиционни носители на информация постъпиха в различните отдели на библиотеката. Даренията, получавани от личните колекции на читатели и граждани са сверявани с електронните и традиционни каталози поддържани в библиотеката и са използвани за попълване библиотечните колекции на отделите.


Традиционен жест правят редакциите на вестниците „100 вести” – Габрово и „Росица” – Севлиево с дарение на годишен абонамент. По-големи дарения са получени от НБ „Св. Св. Кирил и Методий“ – по линия на депозита във фондовете на габровската библиотека влизат книги от различни области на знанието: както художествена литература, така и книги от област история, политика, селско стопанство, езикознание, литературознание и др. Големи дарения се получиха от библиотеките при СУ „Св. Кл. Охридски”, от библиотеката при НБУ и Стопанска академия – Свищов. Голямо дарение от над 350 тома, предимно с местни краеведски издания и отраслова литература – в областите техника, машиностроене, компютърни науки, бизнес и управление направи издателство „Екс-прес“ – Габрово, а УНИБИТ – София дариха книги в област  библиотечно дело и мениджмънт. По-крупни дарители с лични дарения са Здравко Кузев, Георги Георгиев, Росица Йорданова, Росинка Колева, Гергина Влахова, Стела и Христо Досеви – книги и периодика, Катя Гечева-Стоянова – периодика, Иван Шишков – абонамент за периодика, Иван Стоянов – списания в областта на изкуството. За поредна година повечето местни автори с желание даряваха своите нови книги на библиотеката – Велизар Велчев („Тичащо перо”), Йордан Хаджиев („По следите на думите: Роман”), Ангел Ангелов („Габровският възрожденски род Априлови”), Любомир Димитров („Село Керека”), Венелин Бараков („Глад за насъщното: Есета”), Стоян Цонев („На бял камък не стъпих: Изповеди”), Генчо Витанов („Коледна луна: Стихотворения”), Елена Христова („Мида в чекмедже”), Емилия Търновска „Шоколадко: Приказки за деца от 3 до 9 години”), Мария Шандуркова с преводна книга на Сергей Есенин ("Поезия: Стихове за природата и любовта"). Книги и периодични издания даряват и нашите партньори: РИМ – Габрово  („Известия на РИМ – Габрово. Т. 3.” и „Православни храмове в Габровско”), АЕК „Етър”, Държавен архив – Габрово, Териториално статистическо бюро, ДХС, Природен парк „Българка“ – всички те дарили безвъзмездно свои издания на библиотеката.   


Справочните колекции на габровската библиотека се обогатиха с ново дарение, направено от г-н Тодор Тодоров, съавтор на енциклопедията „България в Първата световна война 1914-1918: Кратка историческа енциклопедия”. Чрез  ББИА бяха получени 6 заглавия от Петя Караколева. Книгите вече са на разположение на читателите в библиотеката.


Дарения са получени от редакцията на списание „Критика и хуманизъм”, издателство „Нов живот”, фондация „Комунитас” с целогодишен абонамент на в. „Култура”, от Михаил Вешим с абонамент на в. „Стършел”, списание „Звук и светлина”, редакцията на вестник „Свободен народ” и др. Партньори от други библиотеки, организации и учреждения целогодишно даряваха търсени от библиотеката заглавия,  преглеждайки рубриката Търсим / Предлагаме от сайта на РБ – Габрово.    

       
Дарения библиотеката получи и от редица регионални библиотеки в страната по повод своята 155-та годишнина.

1 2 3

 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail: libgab@mbox.contact.bg

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта