Актуално


 

 

 

РБ „Априлов-Палаузов” и „Бисерче вълшебно” 2018

 

 

Организатор на Националната годишна награда „Бисерче вълшебно“ е Фондация „Детски книги” - гр. София. Това е единствената българска награда за най-добра детска книга, избирана от самите деца от 5 до 16 години. Партньори в осъществяването на този проект, насърчаващ детското и младежкото четене са и българските библиотеки.

 

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” и нейният екип за поредна година  подкрепят националната инициатива „Бисерче вълшебно”.

 

В Детски отдел на библиотеката младите читатели могат да открият списъците с всички номинирани за наградата през 2018 година заглавия. Могат да заемат наличните книги от номинираните за четене, за да си съставят мнение. Освен това могат да се запознаят с правилата на гласуване с помощта на библиотекарите  да дадат своя глас за избраната от тях книга.Право да гласуват имат единствено младите хора на възраст от 5 до 16 години включително.

 

Номинираните заглавия в Награда „Бисерче вълшебно“ 2018 са за детско-юношеска художествена и нехудожествена литература, издадена на български език в периода от 1 януари до 31 декември 2017 година.

 

Книгите, участващи в надпреварата за наградата „Бисерче вълшебно“ са номинирани от самите издатели и писатели. Важно условие е тези заглавия да не присъстват в задължителната учебна литература от учебната програма за I – IX  клас. 

 

Номинираните заглавия се разпределят в  четири възрастови категории: „Откриватели“ (5 - 7 г.); „Изследователи (8 - 10 г.); „Мечтатели“ (11 - 13 г.) или „Майстори“ (14 - 16 г.), като самите издатели определят в коя група да попадне дадена книга.

 

 

Гласуването за най-добра детска книга на 2017 година ще продължи до 15 април 2018 година. Децата между 5 и 16 години могат да гласуват в една от четирите възрастови категории и в категорията за нехудожествени книги „Нещотърсачи“.

 

Скъпи млади читатели и приятели от град Габрово и областта, заповядайте в библиотеката, четете, размишлявайте, дайте своя глас в 6-тото поредно издание на Националната награда „Бисерче вълшебно” 2018 година - http://www.biserche.com/glasuvaneto-za-ljubima-kniga-zapochna-s-blizo-80-glasa

 

Линиите за гласуване ще са отворени от 20.02. до 15.04.2018 г. Церемонията по обявяване на книгите победители ще се състои на 22.04.2018 г.

 

 

В РБ „Априлов-Палаузов” отбелязаха 140 години от рождението на Пейо К. Яворов

 

На 12 януари 2018 в залата за срещи и събития на библиотеката бе отбелязана 140-годишнината от рождението на поета, публициста, революционера, ярката личност Пейо Яворов (13 януари 1878 година).

 

Доброволци от Клуб на доброволеца при РБ „Априлов-Палаузов” представиха литературно четене на Яворовите творби, предшествано от презентация за краткия, но наситен житейски път на твореца. Мултимедийната презентация е дело на Весела Иваничкова, възпитаник на Национална Априловска гимназия и доброволец на библиотеката. Стихотворението на Яворов „Теменуги” бе илюстрирано по оригинален начин с картина на Деси Савчева, също ученичка от НАГ, доброволец и прекрасен млад художник.

 

Прозвучаха „Заточеници”, „Ден денувам…”, стихове из разтърсващата любовна лирика на Яворов, сам преживял страстни любовни истории, едната от които с фатален край, „Две хубави очи…”, „Вълшебница”, „На Лора…” и много други – рецитираха Димана, Весела, Шейда, Веси, Велина от Национална Априловска гимназия, Искра от Природо-математическа гимназия, Вики от Професионална гимназия по туризъм в Габрово и други доброволци на библиотеката. Посрещнахме с удоволствие и Тихомир, вече студент във ВТУ „Св. св. Кирил и Методиѝ” и доброволец от Клуб на доброволеца при библиотеката.

 

Мирела Спасова – възпитаник на НАГ, направи много оригинално сравнение на  внушенията на Яворовите стихове ( „Маска” ) и звученето и изобразителните средства от музиката на съвременна корейска младежка поп група.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Благодетелите в архивите” на РБ „Априлов-Палаузов”–
част от празничната програма за патронния празник
на Национална Априловска гимназия в Габрово

 

По повод патронния празник на Национална Априловска гимназия в Габрово на 12 януари 2018 година Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” бе посетена от учениците от X „д” клас с класен ръководител Стефка Цонева.

Младежите бяха подготвили литературно четене – исторически преглед с внушения под наслов „Благодетелите в архивите”  (начало – 11.00 ч., зала за събития на библиотеката) – инициативата бе част от официалната празнична програма за патронния празник и илюстрираше събития около създаването на гимназията – първото светско училище в България, на усилията на нейните благодетели и спомоществователи, историята на първите преподаватели в нея, необикновените им житейски съдби и непреходното им наследство за поколения българи, Европа и света.

Нина Иванова, гл. библиотекар и завеждащ отдел „Краезнание” в библиотеката разказа за функциите на отдела, съхраняващ, систематизиращ и предоставящ публикации, документи и материали за Габровския край.

Мая, Елиф, Цветомила, Диана и Цветелина - ученици от Х „д” клас прочетоха публикации из фондовете на библиотеката, подбрани от самите тях с помощта на преподавателя по история в НАГ г-жа Пенка Петрова и на екипа на отдел „Краезнание”.

Младите хора пожелаха да посетят всички отдели на библиотеката, водени от библиотекаря и PR Анелия Мутафчиева. Запознаха се с правилата за функциониране на библиотечната система, с десетичната класификация, според която всяка книга получава свое уникално място и с библиографското описание, съдържащо основните данни за всеки книжен документ и съставляващо градивния елемент на библиотечните каталози – елекронни и традиционни.

Учениците демонстрираха неподправен интерес и за пореден път се увериха в многобройните възможности на библиотеката като образователна и културна институция със свое запазено място през целия професионален и творчески път на човека.

 

 

 

 

 

 

1 2 3 4

 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail: libgab@mbox.contact.bg

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта