Актуално


 

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „АПРИЛОВ – ПАЛАУЗОВ“

СЕ ВКЛЮЧВА ВЪВ ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „ЧИТАТЕЛ НА ГОДИНАТА”

 

 

След успеха на първото издание, Столична библиотека и зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация, организират за втора поредна година конкурса „Читател на годината“. Целта на конкурса е да насърчи четенето сред всички възрасти и така да допринесе за изграждането на читателски навици. 

 

Инициативата обхваща читателите на регионалните библиотеки в страната, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене. Библиотеките не са просто хранилище, а формират знания и култура, разпространяват ценности и улесняват междукултурния диалог.

 

По регламент, всяка една от регионалните библиотеки, участващи в инициативата, следва да излъчи измежду своите читатели носител на отличието „Читател на годината 2016” на базата на най-голям брой заети книги през тази година. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел.

 

 „Държавите от ЕС си поставиха за цел до 2020 г. делът на гражданите, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20 % на по-малко от 15 %. Липсата на основни умения за четене и писане излага гражданите на риск от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа, понижава жизнения им стандарт. Стремежът ни е този конкурс да допринесе за реализирането на идеята за учене през целия живот“, коментира Мария Габриел.

 

Победителите в конкурса ще бъдат наградени на тържествена церемония в столицата в началото на 2017-та година.

 

Читател на годината в първото издание стана Севда Йовкова от Габрово с 284 прочетени книги през 2015 година.

 

 

 

НОВ ПРОЕКТ СПЕЧЕЛИ РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „АПРИЛОВ - ПАЛАУЗОВ

 

Проектното предложение „Библиотеката – вдъхновение за зелени идеи“ беше одобрено за финансиране в конкурса на Фондация „Глобални библиотеки – България“  „Библиотеката – активен участник в обществения живот“ .

Проектът включва следните дейности - обособяване на екокът в Детски отдел на библиотеката и в габровското училище „Райчо Каролев“ със специлизирани информационни ресурси;  създаване на „Арт ателие” в Детски отдел - творчески занимания с деца - читатели на библиотеката и ученици от СУ „Райчо Каролев”за изработване на различни изделия чрез повторната употреба на материали от бита и материали от природата;  създаване на  мобилна „Екобиблиотека” и създаване на онлайн „Зелена страница”, като подсайт на основния сайт на библиотеката, включващ електронни брошури с полезна информация, списъци със „зелена” литература, препратки към сайтове с подобна насоченост, съвети за опазване на околната среда, както и излагане на снимков материал на изработени в ателието изделия.

Целта е обогатяване на знанията на деца и ученици по значими екологични теми, придобиване на нови умения и възможности за споделяне на наученото; стимулиране на неформалното образование на подрастващите и развиване на гражданската им инициативност по въпроси, свързани с опазването на околната среда чрез използването на традиционни и онлайн източници; да се възпита у децата отношение към природата и опазването й чрез използване на творчески занимания и нестандартни подходи за неформално обучение.

Партньор по проекта е Средно училище „Райчо Каролев” – Габрово. Общата стойност на проекта е 4800 лв.

 

230 години от рождението на ЙОСИФ СОКОЛСКИ (ок. 1786 г., кв. Нова махала - 30.09.1879 г.) – основател на Габровския Соколски манастир (1832) и на девическия манастир „Св. Благовещение“ (1836), един от водачите на униатското движение.

 

230 години от рождението на Св. Вмч. ОНУФРИЙ ГАБРОВСКИ (1786 г., Габрово - 4.01.1818) – мъченик за християнската вяра. Светско име Матей Дечов.

 

155 години РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „АПРИЛОВ-ПАЛАУЗОВ“ – Габрово.

 

 

 

ДЕКЕМВРИ

 

1 декември

130 години от рождението на РЕКС СТАУТ (1.12.1886-27.10.1975) – американски автор на криминални романи. Витрина в заемна.

120 години от рождението на ПЕТКО СТАЙНОВ (1.12.1896-25.6.1977) – композитор и пианист. Витрина в централното фоайе на библиотеката. Седмица със записи на произведения от композитора в отдел „Изкуство“.

 

12 декември

195 години от рождението на ГУСТАВ ФЛОБЕР (12.12.1821-8.5.1880) – френски  писател. Витрина в заемна.

 

18 декември

130 години от рождението на ПЕТЪР ДИМКОВ (18.12.1886-4.10.1981) – народен лечител. Витрина в заемна.

 

19 – 23 декември

РОЖДЕСТВЕНСКА ПРАЗНИЧНА СЕДМИЦА В БИБЛИОТЕКАТА

Витрини във всички отдели. Посещение на доброволци с кратка художествена програма за Рождество в Дневен център за хора с увреждания – Габрово

 

20 декември

„Коледни усмивки” – детско арт – ателие за изработване на поздравителни картички  с техниките декупаж и квилинг от деца – читатели и доброволци на библиотеката в детски отдел на библиотеката.             

Картичките, коледните украси и подаръци ще бъдат предоставени на Сдружение „Равен старт – 2008” за Коледния благотворителен базар за деца със специални образователни потребности в Габрово.

 

22 декември

Годишна среща на доброволците и екипа на библиотеката. Отчитане на резултатите от инициативи, проекти и събития с доброволческо участие.

110 години от рождението на ДЖЕЙМС ХАДЛИ ЧЕЙС (24.12.1906-6.2.1985) – английски писател. Витрина в заемна.

1 2 3

 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail: libgab@mbox.contact.bg

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта