Актуално


 

ИНОВАТИВЕН МЕТОД ЗА ДЪЛГОСРОЧНО СЪХРАНЕНИЕ И ОПАЗВАНЕ НА КНИЖОВНОТО
КУЛТУРНО – ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО, ПРИЛОЖЕН В ГАБРОВСКАТА БИБЛИОТЕКА

 

На 30 ноември и 1 декември 2017 г.  в РБ „Априлов – Палаузов“ работиха д-р инж. Искра Цветанска – главен експерт в Университета по библиотекознание и информационни технологии и експертен консултант във фирма „Хрикат – съхранение и опазване на културно наследство“, както и Христо Златанов – управител на фирмата. Те бяха поканени от ръководството на габровската библиотека да направят експертна оценка на състоянието на редките и ценни издания, притежавани от библиотеката и да дадат своите препоръки за по-нататъшно дългосрочно съхранение.

 

Съвременният екологичен метод „Аноксия“ е предназначен за превенция, дезинфекция и дългосрочно съхранение на обекти на книжовното културно – историческо наследство. Методът се състои в процес на отстраняване на кислорода в затворено пространство чрез  изолиране на книгите в балон, изграден от специален найлон с висока степен на непропускливост на кислород. Въздухът в балона е заместен от инертен газ (азот, аргон или въглероден двуокис). В тази среда книгите остават 21 дни. Превантивната аноксия задържа деградационните (химични и биологични) процеси в хартията. След 21 дни книгите ще бъдат обезпрашени и готови за съхранение. Този процес не предизвиква вторични ефекти и не представлява риск за здравето на работещите и потребителите.

 

Ценните ръкописи ще бъдат поставени в т.нар „Капсула на времето“ -  аноксична капсула за дългосрочно съхранение, в която съдържанието на кислород е само 0,3% и ръкописите ще бъдат изолирани от влиянието на околната среда. В тази затворена капсула се поставят кислородни абсорбери и индикатор, който показва съдържанието на кислород. Чрез този метод се прекратява окисляването, биологичната и микробиологична деградация на документите, поставени в капсулата. Тъй като материалът на капсулата е прозрачен, ръкописите могат да бъдат показвани във витрини и изложби.

 

Целият фонд  от старопечатни книги на български и чужди езици, притежаван от библиотеката ще бъде подложен на този иновативен метод за съхраняване и опазване на книжовното културно-историческо наследство. Най-ценните ръкописи вече са положени в аноксични капсули на времето.

 

Габровската библиотека е втората в страната регионална библиотека, която прилага този метод за съвременно екологично опазване, дезинфекция и дългосрочно съхранение на своите ценни фондове.

 

   

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” 

и  Денят на будителите – 1 ноември 2017 година

 

 

 В навечерието на Деня на будителите – 1 ноември бяха обявени резултатите от литературния ученически конкурс за есе под мотото „О, неразумний юроде…”.

 

Конкурсът е посветен на 295-годишнината от рождението на един от най-светлите български будители – Хилендарският монах Паисий и 255-годишнината от написването на неговата „История славяноболгарская” – текст, роден от сърцето и душата на Паисий и пренесъл през вековете идеята за истинска привързаност към род  и родина, за принадлежност към народ и роден край, за онова „всичко българско и родно”, що тачим и милеем…!

 

Есета за конкурса изпратиха ученици от различни учебни заведения в Габровска област – от Дряново и от Габрово. Участниците са на възраст от 13 до 19 години и споделят свои разсъждения и нагласи по повод актуалната тема за народностна принадлежност, род и език в съвременността – в условията на глобален свят и глобални интернет комуникации.

Според условията на конкурса и след решението на компетентно жури I, II и III награда получават, както следва:

  • I награда -  Десислава Савчева от Габрово, на 15 години, възпитаничка на Национална Априловска гимназия,
  • II награда – Йоан Иванов, на 13 години от Габрово, член на клуб „Светлини сред сенките” при ОДК „Св. Иван Рилски”, възпитаник на СУ „Св. Паисий Хилендарски”,
  • III награда – Александрина Райнова, на 18 години, от Национална Априловска гимназия – Габрово.

 

Отличените участници получават предметни награди и специални грамоти. Наградените творби ще бъдат публикувани на сайта на РБ „Априлов-Палаузов” – www.libgabrovo.com и в литературната притурка на вестник „100 вести”.

 

 

 

 

I  награда

 

Сарказъм или не съвсем – размислите на едно дете

„О, неразумний юроде…”

(есе)

 

Десислава Савчева, 15 години,

Национална Априловска гимназия, 10 клас

 

(Двадесет и първи) XXI век!?  Ерата на бързите коли, шумните пътища и самолетните полети, когато съм на едва няколко часа разстояние от всяка точка на света. Днес с 3-4 плъзвания по екрана мога да получа всяка информация, която пожелая. Мога да се излежавам по цял ден, гледайки американски, индийски, турски, френски, руски, че дори японски и корейски филми и сериали, а те никога да не свършат. Мога да имам китайска храна с позвъняване по телефона или пък да вечерям полуготови банички. Мога да имам „приятели”, които никога не съм виждала, няма да видя и вероятно ще забравя след няколко седмици с безсмислен чат във Facebook. Мога да виждам хора от един пол в интимни отношения по пътя и да се включа в гей парад например. Мога да ходя с изкуствени мигли, три слоя фон дьо тен и нокти, достатъчно дълги, че да ми е трудно да държа химикалка в седми клас и това на никого да не прави впечатление.

Или като мъж да изрисувам веждите си, да подчертая скулите, малко гланц и „воала´”(от фр.ез. – „е̌то”) – приличам на тате. За какво ни е един хубав традиционен бой като мога да го обидя с цъфналите краища на косата му или с некачествения бронзат, който ползва?

„Не” на насилието! Мога да играя една и съща игра на телефона, таблета и компютъра си по едно и също време – кой не обича да се бие с дракони с два пръста?

Днес мога да имам всичко, мога да бъда всичко и да не разбирам, че всъщност „всичко” е синоним на „нищо”, въпреки че не съм на едно мнение с речника.

Какво е вяра и в какво вярвам? Не мисля, че Господ управлява живота ми. Не ми трябва ничия помощ, аз правя всичко абсолютно сама! Вярвам. Не! Аз знам, че ще порасна знаеща и можеща почти като супергерой, веднага ще ме вземат на работа в супер корпорация, където за нула време ще се издигна до генерален директор, ще имам лимузина, самолет и остров, като това е задължителният минимум, а разбира се, после ще си купя и яхта, няколко вили и светът ще е в краката ми. Нали така действат нещата!?

Какво е добро и дали сме добри? След като се въздържаме от унищожителна война, предполагам, сме добри. Добро е ако не ме изпитат, когато не съм учила. Добро е и да ми напишат очевидно незаслужена по-висока оценка. Казвам, че денят ми е минал добре не когато съм го направила по-добър за някой друг, дори съвсем мъничко, а когато не са ми се случили всички онези лоши неща, които си представях предната вечер. Е, предполагам и днес ми се размина...

Какво е патриотизъм и дали се измерва единствено с прокламации и ругаене пред телевизора? Патриот: речниково значение – човек, който обича отечеството и народа си, родолюбец. Какво трябва да означава това? Аз съм дете на света, на големите възможности! Обичам всяка част на света, където ще ми плащат повече, ще бъда известна и, ако може – няма да плащам данъци. Всичко ще бъде за мен, другите вече имат достатъчно! Не разбирам много работата в екип. Всички изглеждат толкова посредствени и пак ще свърша сама цялата работа. Ох, уморих се само като си мислех за това. Ще кажа на мама, тя ще направи проекта вместо мен – на кого му пука за Втората Световна. Пък и тя е живяла някъде по това време, сигурно ще знае повече. Време е за почивка! Ще се видя с приятелите ми за по едно наргиле. Въглен тук, въглен там, абе не ме бива в броенето, все пак имам само 10 пръста, а след второто май станаха повече.

Закони, това пък за какво ни е? Така или иначе ще направя каквото съм решила, просто провокират въображението ми. Не ми е позволено да си купувам алкохол, друг път! Ще направя някое мило изражение, ще послъжа за годините, а в краен случай ще накарам някой батко да ми купи. Хората са толкова мили и се разтапят пред неустоимия ми чар. Не мога да карам кола, пак не позна! Понякога тате задрямва по-рано или изобщо не подозира че съм си вкъщи, а аз се промъквам, вземам ключовете и новият мерцедес е само за мен! Упс, одрасках го! Няма да забележи, той се грижи само за BMW-то си!

Та, срещу кого се борим? Смътно си спомням за някаква война с турци и руснаци, но не ми стана много ясно. Защо не са успели да си решат проблемите като цивилизованите хора на някой футболен мач или на по чашка? Тате казва, че така винаги се разбираш с някого, колкото и да го мразиш. Пък и арабите са много приятни хора, дали са ни толкова много! Като започнем с арабските цифри, как иначе ще пиша „ч” (4) и „ш” (6)? Да не говорим за дюнерите, обожавам ги, както и наргиле в понеделник, вторник, сряда, абе – разбрахте ме. Това е традиция!

А и по отношение на брадата не искам да съм последната в класа, я! Турският език е толкова благозвучен – като си пусна някой кючек ми иде да запе-е-ея!

Виртуалност, да бе! Всичко е реалност! Казвам ти, вчера с голи ръце убих цяла армия! А пък и тези статии за идването на извънземните вече ме притесняват. Дали ще ми трябва някоя сложна комбинация на клавиатурата или е по добре да си поръчам онази скъпа течност против извънземни, която рекламират? Татко от друга страна не приема нещата толкова сериозно. Казва, че ще повярва чак като завладеят порно канала. Как може да е толкова спокоен?

Красотата ще спаси света! Но не се чувствам достатъчно красива, за да успея – все пак е цял свят! Снощи си поръчах екстеншъни по интернет, които очаквам с нетърпение!

Но има и друго, май съм дебела, тежа цели 40 килограма! След кратко проучване в интернет открих перфектната диета. Има странични ефекти като нарушение на обмяната на веществата, блокиране на бъбреците и черния дроб, припадъци, дори фатален край, каквото и да означават тези неща, но нали красотата изисква жертви. Почвам от утре!

Представи, що е то!? – причината за създаването на литература, религия, значими изобретения, но всъщност и много повече. Аз живея посредством представи – за доброто, за живота, за света, който обитавам, за правилното, за успеха.

Но като разширя обзора си виждам нещо интересно – представите строят мен, а не обратното, което води до заключението, че истината се явява точно обратното на онова, в което вярвам и което мисля.

Аз съм построена от идеите и принципите на хората около мен, докато раста ще ги развивам според представите и идеалите, които имам, и ще строя друг човек, който ще направи абсолютно същото…

Така се развива всяка идея, но се и изражда.

Тези, които са се борили за свобода, равенство и правда, не са си ги представяли такива, каквито ги виждаме днес!

Заслужава ли си да се борим за нещо!? Има ли смисъл да научавам повече и повече!?

Кой тогава ще помени света, като сме с подрязани крила!?

КОЙ!!!

 

 

***********************************************************************************************************

 

 

 

II награда

 

„О, неразумний юроде…”

(есе)

 

                                                           Александрина Атанасова Райнова, 18 години

Национална Априловска гимназия, 12 клас

 

„О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин!?”

Да можеха сега, юроде, да те видят Ботев, Смирненски и Вапцаров. Да видят, юроде, как се срамиш от страната и езика си. Как „брат брата продава”, как „гинат сили и младост”. Паисий не случайно ни нарича „глупци”! Тук, където Аспарух е коленичил и целунал земята, назовавайки я България, където хиляди непокорни мъже са пролели кръвта си в името на свободата, а безброй жени са родили и отгледали децата си в името на българското бъдеще… тук не остана нищо. Срамът влачи подир себе си разрухата – по-мощна от всякога.

Чуждопоклонничеството е проблем, който от времето на Паисий е засягал обществото. Българската гордост се крие някъде измежду европейската модернизация и байганьовщината. Това са моралът, нравствеността, естествено произлизащи от религията и обичаите, благодарение на които българинът се е самосъхранил през петвековното робство. Това са също и образованието, законите, семейството като основна единица на обществото.

За съжаление в последните години се забелязват процеси, които са пагубни за личността.  Не е пресилено да кажа, че водят до пълна деградация - морална, нравствена и социална, а тя от своя страна до маргинализация на индивида и обществото като цяло. Могат да бъдат дадени множество примери, отговори на въпроса „Защо?!” - също. Още Ботев е казал в свое стихотворение:  ”…свестните у нас считат за луди…!” Това твърдение важи с пълна сила и днес. Самите устои на семейството са разклатени поради икономически, социални и морални причини, които затварят отделния индивид вътре в себе си и принизяват битието му до просто оцеляване, лишено от социални контакти и културни занимания. Основната диагноза на българина е чувството за безперспективност, лесното отричане на собствената идентичност и залитане към други култури. Криворазбраната демокрация, превърната в слободия, обърква хората и премахва нормите.

В този смисъл днешните българи не можем да бъдем убедени с укорите на Паисий, ако ние сами не узреем и не достигнем до болезнената реалност. Това ще стане само когато разберем, че много повече губим, отколкото печелим, подражавайки сляпо. Не случайно Грацион е казал: „Неща, които би било най-приятно да забравим, ще помним цял живот!”

 

Дано помним винаги думите на Паисий и се поучим от грешките, които правим. Колкото и черни да са краските на картината, която нарисувах, винаги има лъч надежда. Защото, когато достигнем дъното не можем повече да пропадаме, а само да се оттласнем и издигнем нагоре!

„Българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя си език!” – призовава Хилендарският монах. А думите му кънтят глухо в отминаващите години…

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово
предлага безплатна правна помощ за своите потребители.

 

 

Изправени сте пред правен казус, който трябва да разрешите? Но не знаете откъде да започнете? Нямате средства за скъпи юридически консултации? Библиотеката ще Ви помогне!

 

Всеки посетител на библиотеката има възможност да получи напълно безплатно правна информация относно правни въпроси или казуси, които му се налага да решава в своето ежедневие. Услугата е за хора, изправени пред правен казус, който трябва да разрешат, но не знаят откъде да започнат и нямат средства за скъпи юридически консултации.

 

Гражданите имат възможност да зададат своите правни въпроси на имейл: libgb_ch1@abv.bg, както и на място в читалнята на библиотеката. След като веднъж бъде получен от библиотечните служители, въпросът се предоставя на Правната клиника в УНСС. Библиотеката, както и правната клиника гарантират запазване на конфиденциалността на предоставяната от гражданите информация.

 

В рамките на три работни дни след постъпване на запитването, на предварително посочен имейл или на място в библиотеката, гражданинът получава съвет как да реши своя правен казус: самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безвъзмездна правна помощ или по друг начин. Новата услуга се реализира благодарение на сътрудничеството на библиотеката с Правната клиника към Юридическия факултет на УНСС и Фондация „Глобални библиотеки – България”, с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България.

   

Примери:

    Как да Ви признаят трудов и / или осигурителен стаж, ако сте работили в чужбина;

    Какво да направите ако бездомни кучета ви нахапят на улицата;

    Ако сте пенсионер, работодателят длъжен ли е да удържа вноските за осигуряване и други.

 

    За контакти и допълнителна информация:

    Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

                Читалня – Катя Боздуганова libgb_ch1@abv.bg

    Фондация Глобални библиотеки – България;

    Спаска Тарандова: 02 465 10 76, 0892 219 360; starandova@glbulgaria.net

    Стоян Лазаров: 02 465 10 76, 0892 219 365,

    s.lazarov@glbulgaria.net

 

1 2 3 4

 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail: libgab@mbox.contact.bg

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта