Актуално


 

Събития, посветени на 139 години от Освобождението на България

 


20 февруари
16.00 ч. Откриване на изложба „Измерения на свободата“ Регионален исторически музей – Габрово.

27 февруари
17.00 ч. „За свободата на България“ – среща-разговор с акад. Георги Марков Зала „Възраждане“. Вход свободен.

2 март
18.30 ч. Тържествен концерт на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“. Спортна зала „Орловец“. Цена на билета – 2 лв.

3 март
НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
 
8:00 часа Панихида в памет на загиналите за Освобождението. Братска могила до храм „Успение на Св. Богородица”.

8:30 часа Издигане на националното знаме площад „Възраждане”.

11:30 часа Тържествен митинг площада под връх Шипка.

13:00 часа Поклонение и поднасяне на венци и цветя. Паметник на свободата на връх Шипка.

 

Превозът на гражданите от пл. „Възраждане” за връх Шипка ще започне от 7:30 ч. Транспортното дружество има готовност да осигури автобуси за 1000 човека.  

Курсовете на автобусите в обратна посока ще започнат в 14:00 ч.

Цена на билета за двете посоки - 4 лв.

Пътят Габрово – Шипка ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства

от 22:00 ч. на 2 март до 17:00 ч. на 3 март 2017 г.

Автомобилите ще се движат еднопосочно от Габрово за връх Шипка на 3 март от 5:00 ч. до 14:00 ч.

Паркирането на МПС ще става по посока на движението по указания на Пътна полиция.

 

 

 

„ЧИТАТЕЛ НА ГОДИНАТА 2016“

 

За втора поредна година Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” се включи в националната кампания „Читател на годината“. Кампанията беше инициирана в навечерието на 24 май 2015-та година от българския евродепутат Мария Габриел и Столична библиотека, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация.  

 

Съгласно регламента носителите на приза да са читатели с най-много еднократно заети през 2016 г. книги, в категория „Възрастни читатели” библиотеката отличи на първо, второ и трето място съответно Севда Йовкова с 368 заети библиотечни единици, Пламен  Илчев с  314 заети библиотечни единици и Добромир Търновски – със 144 заети единици. Тримата носители на приза „Читател на годината 2016” библиотеката награди с безплатна регистрация за 2017 г. и с подаръчен комплект от книги и рекламни материали на институцията.

 

Като читател на годината за габровската библиотека Севда Йовкова  получава и наградата в националната кампания „Читател на годината” – посещение на Европейския парламент в Брюксел.  Севда Йовкова е преподавател в СУ „Отец Паисий” – Габрово. Тя е дългогодишен потребител на библиотечни документи и услуги – взаимната любов и отдаденост библиотека-читател за нея започва още в ранните й ученически години и продължава и до днес.

 

Кампанията бе провокирана от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си, почти 32% от пълнолетното население на страната споделят, че през последната година не са прочели нито една книга, а  27% са на мнение, че не е нужно изобщо да четат.

 

Основната цел на инициативата е да стимулира интерес към четенето сред всички възрасти чрез българските библиотеки, които имат една от централните роли за подобряване на уменията за четене и усвояване на подходящата информация според индивидуалните потребности.  Победителите в нея, излъчени от регионалните библиотеки в страната, ще бъдат наградени на тържествена церемония в Дома на Европа в София на 21 януари 2017 г., а голямата награда е осигурена от заместник-председателя на групата на Европейската народна партия в Европарламента и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел.

 

 

Севда Йовкова - Читател на годината 2016

 

 

 

 

 

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „АПРИЛОВ – ПАЛАУЗОВ“

СЕ ВКЛЮЧВА ВЪВ ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „ЧИТАТЕЛ НА ГОДИНАТА”

 

 

След успеха на първото издание, Столична библиотека и зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация, организират за втора поредна година конкурса „Читател на годината“. Целта на конкурса е да насърчи четенето сред всички възрасти и така да допринесе за изграждането на читателски навици. 

 

Инициативата обхваща читателите на регионалните библиотеки в страната, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене. Библиотеките не са просто хранилище, а формират знания и култура, разпространяват ценности и улесняват междукултурния диалог.

 

По регламент, всяка една от регионалните библиотеки, участващи в инициативата, следва да излъчи измежду своите читатели носител на отличието „Читател на годината 2016” на базата на най-голям брой заети книги през тази година. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел.

 

 „Държавите от ЕС си поставиха за цел до 2020 г. делът на гражданите, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20 % на по-малко от 15 %. Липсата на основни умения за четене и писане излага гражданите на риск от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа, понижава жизнения им стандарт. Стремежът ни е този конкурс да допринесе за реализирането на идеята за учене през целия живот“, коментира Мария Габриел.

 

Победителите в конкурса ще бъдат наградени на тържествена церемония в столицата в началото на 2017-та година.

 

Читател на годината в първото издание стана Севда Йовкова от Габрово с 284 прочетени книги през 2015 година.

 

 

1 2 3

 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail: libgab@mbox.contact.bg

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта