Проект ''155 години Габрово град"


Регионален исторически музей – Габрово изпълни проект „155 години Габрово град” по програма «Култура» на Община Габрово на стойност 18 700 лв.  Партньори по проекта са Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”, отдел „Дължавен архив“ – Габрово и АЕК „Етър”.


Неговата цел е създаване на мобилна експозиция – изложба в куфар „155 години Габрово град” и печатно издание – илюстрована хроника “155 снимки и документи от 155-годишната история на Габрово като град” с културни ценности от фондовете на участващите институции. По този начин се показват непознати за широката общественост визуални и документални свидетелства за миналото на Габрово, като бъдат представени около 450 снимки, документи и веществени културни ценности.


За първи път е създадена пълноцветна хронологична илюстрована история на град Габрово, която е и каталог на мобилната експозиция. Тези продукти показват пред широката публика по популярен и атрактивен начин историята на града, която напълно отсъства от изучаваните в средното и висшето образование дисциплини. Създадените модерни културни продукти са триезични и мобилни, и ще бъдат използвани за популяризиране на историята и културата на Габрово в страната и чужбина. Те са разпространени в обществените институции в Габрово, регионални и общински музеи, регионални библиотеки и архиви в страната.


Изложбата ще гостува в побратимените градове в Европа Лесковац, Аалст, Куманово, Митвайда, Мытищи, Нови Сонч, Прешов, Сисак, Тун и др.


Основната цел на реализацията на проекта е опазването, социализацията и популяризирането на културно-историческото наследство на град Габрово, което чрез създадените продукти ще стане своеобразен посланик на града в страната и чужбина.


 Държавен архив


 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail:
office@libgabrovo.com

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта