Новини


РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово спечели нов проект

 

Нов проект спечели РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово – „Информационно-комуникационна и финансова грамотност в съвременната библиотека“. В конкурса за малки проекти за 2018 „Библиотеката – активен участник в обществения живот” на Фондация „Глобални библиотеки - България” проектното предложение на РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово „Информационно-комуникационна и финансова грамотност в съвременната библиотека“ спечели финансиране на обща стойност 5400 лева, 1100 от които собствен принос на бенефициента и партньорите. Основната цел на проекта е повишаване на информационната, комуникационната и финансовата грамотност на потебителите на библиотеката и представители на местната общност чрез първоначално обучение на библиотекари от партньорските библиотеки и последващо обучение на граждани. Проектът е насочен към възрастни потребители на социални, информационни, библиотечни и други услуги (45+). Статистически изследвания в България от последните 3-4 години доказват, че основната финансова грамотност сред възрастното гражданство е много слаба – уменията за управление на личните финанси, уменията за правилен избор на подходящи финансови, например банкови продукти са твърде повърхностни, не са свързани с развитието на технологиите или пък съвсем липсват. Друг проблем е недоброто владеене на новите технологии и съвременните мобилни устройства и използване на целия спектър от техните възможности за информация и комуникация. Този проект е насочен към преодоляване на проблеми от подобен характер в местните общности чрез библиотеките. Партньори по проекта са Градска библиотека – Севлиево и библиотеката при НЧ „Васил Левски – 1922“ – с. Яворец.

 
Национален Маратон на четенето 2 - 23 април 2018 година

 

2 – 23 април – споделяне на цитати от любими книги, подарък за екипа на библиотеката от читателите - осигуряване на табла, листчета и пинове на посетителите за записване - Заемна за възрастни, Читални, Детски отдел.

 

2 - 7 април  Седмица на детската книга и четене. Пролетна ваканция:

  • 2 април

„Андерсенови приказки“ - апликации на етюди и илюстрации по любими приказки на Андерсен. Детски отдел, 10:00 ч.

  • 3 април

„Помощник-библиотекар“ – деца-доброволци в ролята на помощник-библиотекари. Детски отдел, 10:00 ч.

  • 4 април

Художествен колаж– изработване на колаж от цитати на любими детски книги и илюстрации към тях. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

  • 5 април

„Великденче“ – детско арт-ателие за изработване на великденска украса и декорация (картички, макети ).. Детски отдел, 10:00 ч.

 

11 април  Вече сме грамотни” – демонстрационна образователна игра-състезание. Участват ученици от I кл. на ОУ „Неофит Рилски”, родители и гости. Детски отдел, 17.30 ч.

 

12 април  Флашмоб с книги, доброволци, библиотекари, граждани – „Ботев, Байрон и Багряна заедно – гласовете на вечните поети” по повод  230 години от рождението на Джордж Байрон, 170 години от рождението на Христо Ботев и 125 години от рождението на Елисавета Багряна. Паркова алея между централна сграда на РБ „Априлов-Палаузов” и сградата на  читалището, начало на четенето на открито – 14.30 ч.

 

17 април   „Приказката довършете”литературна игра, която провокира въображението и уменията на учениците за писане. Детски отдел, 13.00 ч.

 

23 април  Художествен колаж от събраните от читатели цитати от любими книги – споделяне в медии в онлайн формат.

 

 
ПОСТОЯННИ ВИТРИНИ ВЪВ ФОАЙЕТО НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА "АПРИЛОВ-ПАЛАУЗОВ"

 

 225 години от рождението на Неофит Рилски (Никола Поппетров Бенин) (1793 г., Банско - 4.01.1881 г.) – зограф, книжовник, учител, въвел взаимоучителната метода в Габровското училище (1835-1837 г.). Витрина в централното фоайе.

 

175 години  от рождението на Цанко Христов Дюстабанов (13/15.05.1843 г., Габрово - поч. 15/26.06.1876 г., В. Търново) – търговец, училищен настоятел, войвода на габровските въстаници по време на Априлското въстание, съден и обесен във В. Търново заедно с Иван Поппетков и Еким Цанков. Витрина в централното фоайе.

 

Отличия и награди на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”. Витрина в централното фоайе.

 

 

 

АПРИЛ

 

2 април

145 години от рождението на Сергей Рахманинов (1.04.1873 - 28.03.1943) Руски композитор, пианист и диригент. Витрина в централното фоайе и web-презентация.

 

2-6 април

Седмица на детската книга и четене. Пролетна ваканция:

  • 2 април

„Андерсенови приказки“ – апликация на етюди от приказки по Андерсен. Целта на заниманията е чрез апликация да се провокира изграждането на художествени образи и стимулиране на интереса при учениците към творчеството на Андерсен. Детски отдел, 10:00 ч.

  • 3 април

„Помощник-библиотекар“ – деца-доброволци в ролята на помощник-библиотекари. Детски отдел, 10:00 ч.

  • 4 април

Художествен колаж– изработване на колаж от цитати на любими детски книги и илюстрации към тях. Целта на заниманията е чрез изработването на колаж да се провокира образното и пространственото мислене, въображението и сетивния опит при учениците. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

  • 5 април

„Великденче“ – детско арт-ателие за изработване на великденска украса и декорация (картички, макети). Целта на заниманията е чрез апликация и декорация да се провокира творческото мислене и въображение при учениците. Детски отдел, 10:00 ч.

 

2-23 април

Национален Маратон на четенето – осигуряване на табла, листчета и пинове на читателите за любимите им цитати от книги. Заемна за възрастни.

 

4 април

200 години от рождението на Майн Рид, британски писател (1818-1883). Витрина в Заемна и витрина във Филиал 3.

190 години от рождението на Уста Генчо Кънев Иванов (ок. 1828 г., с. Генчовци - 5.[17].03.1890 г., с. Сарафово, Бургаско) – самоук архитект и строител от епохата на Възраждането. Витрина в централното фоайе.

 

12 април

Маратон на четенето. Великденски празници. Участие на доброволци. Флашмоб с книги, доброволци, библиотекари – „Ботев, Байрон и Багряна заедно – гласовете на вечните поети”170 години от рождението на Христо Ботев (6 януари), 230 години от рождението на Джордж Байрон (22 януари) и 125 години от рождението на Елисавета Багряна (29 април).

 

17 април

„Приказката довършете” – литературна игра, имаща за цел да провокира въображението и умението на учениците да пишат. Детски отдел, 13:00 ч.

 

22 април

Ден на земята. Излагане на „Червена книга на Република България” в Читалня „Природоматематически и приложни науки”.

 

23 април

160 години от рождението на Макс Планк, немски физик, създател на квантовата механика, носител на Нобелова награда през 1918 г. за откриване на Закона за квантуване на енергията (1858-1947). Кът в Читалня „Природоматематически и приложни науки”.

100 години от рождението на Морис Дрюон, френски писател романист, академик (1918-2009). Витрина в Заемна.

 

27 април

125 години от рождението на Елисавета Багряна, българска поетеса (1893-1991). Витрина във Филиал 3, витрина в Заемна и витрина в Читалня „Д-р Петър Цончев”. „Слънцето и книгата“ – литературно четене придружено с презентация върху творчеството на поетесата. Детски отдел.

 

 
„Бисерче вълшебно” 2018

 

 

 

РБ „Априлов-Палаузов” и „Бисерче вълшебно” 2018

 

 

Организатор на Националната годишна награда „Бисерче вълшебно“ е Фондация „Детски книги” - гр. София. Това е единствената българска награда за най-добра детска книга, избирана от самите деца от 5 до 16 години. Партньори в осъществяването на този проект, насърчаващ детското и младежкото четене са и българските библиотеки.

 

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” и нейният екип за поредна година  подкрепят националната инициатива „Бисерче вълшебно”.

 

В Детски отдел на библиотеката младите читатели могат да открият списъците с всички номинирани за наградата през 2018 година заглавия. Могат да заемат наличните книги от номинираните за четене, за да си съставят мнение. Освен това могат да се запознаят с правилата на гласуване с помощта на библиотекарите  да дадат своя глас за избраната от тях книга.Право да гласуват имат единствено младите хора на възраст от 5 до 16 години включително.

 

Номинираните заглавия в Награда „Бисерче вълшебно“ 2018 са за детско-юношеска художествена и нехудожествена литература, издадена на български език в периода от 1 януари до 31 декември 2017 година.

 

Книгите, участващи в надпреварата за наградата „Бисерче вълшебно“ са номинирани от самите издатели и писатели. Важно условие е тези заглавия да не присъстват в задължителната учебна литература от учебната програма за I – IX  клас. 

 

Номинираните заглавия се разпределят в  четири възрастови категории: „Откриватели“ (5 - 7 г.); „Изследователи (8 - 10 г.); „Мечтатели“ (11 - 13 г.) или „Майстори“ (14 - 16 г.), като самите издатели определят в коя група да попадне дадена книга.

 

 

Гласуването за най-добра детска книга на 2017 година ще продължи до 15 април 2018 година. Децата между 5 и 16 години могат да гласуват в една от четирите възрастови категории и в категорията за нехудожествени книги „Нещотърсачи“.

 

Скъпи млади читатели и приятели от град Габрово и областта, заповядайте в библиотеката, четете, размишлявайте, дайте своя глас в 6-тото поредно издание на Националната награда „Бисерче вълшебно” 2018 година - http://www.biserche.com/glasuvaneto-za-ljubima-kniga-zapochna-s-blizo-80-glasa

 

Линиите за гласуване ще са отворени от 20.02. до 15.04.2018 г. Церемонията по обявяване на книгите победители ще се състои на 22.04.2018 г.

 

 

 
Oбучение по ИКТ за новоназначени библиотечни служители

 

На 22 и 23 март 2018 г. в РБ "Априлов - Палаузов" беше проведено обучение по ИКТ за новоназначени библиотечни служители и за служители, които искат да възстановят познанията си с обучител Светослав Стефанов.


В обучението взеха участие библиотечни специалисти от РБ "Априлов - Палаузов", Градска библиотека - Севлиево, читалищни библиотеки от Дряново, Плачковци, Душево, Петко Славейково, Градница, Сенник.

 

   

 

 

 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail: libgab@mbox.contact.bg

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта