Новини


Европейска седмица на програмирането

 

Дните от 7 до 22 октомври 2017 т.г. са обявени за Европейска седмица на кодирането (програмирането). Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ се присъединява като помага на децата да направят своите първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин.


Роботът „Финч“ е нов вид робот за обучение по компютърни науки, провокиращ въображението на децата. Разработен е специално с образователна цел и е въведен от четири години в обучението по програмиране в училищата в САЩ. Дизайнът и функционалността му са резултат от четиригодишно проучване на института Carnegie Mellon. Предназначен е да подпомага овладяването на редица езици за програмиране.  

Ще бъдат проведени пет безплатни обучения за работа с робота Финч – на 16, 17 и 20 октомври от 15 часа в компютърната зала на регионалната библиотека след предварително записване и на 18 и 19 октомври в Градска библиотека при НЧ „Пенчо Славейков“ – Трявна.

Групите включват десет участника на възраст от 7 до 12 години.

Участието в семинара става след предварително записване на тел. 066 806269.

 
Най-четените книги за месец септември 2017 г.

 

 
Конкурс за есе

 

К О Н К У Р С  за  Е С Е

 

„О, неразумний юроде…”,

 

посветен на 295-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и

255-годишнината от написването на „История славянобългарска”

 

 

 

        В  конкурса могат да вземат участие всички ученици на възраст от 13 до 19 години) от учебните заведения на територията на  Габровска област.

Обемът на есетата не трябва да надвишава 3 (две) машинописни страници, шрифт  Times New Roman,  pt 12, разредка 1,5.

Всеки участник представя едно есе, като прилага кратка информация за себе си – трите имена; селището, училището и класа, в които се обучава; адрес по местоживеене; телефон и е-mail (контактите могат да бъдат на родител/ настойник на ученика).

Творбите могат да бъдат изпратени по е-mail:  konkurs_ese_paisii@abv.bg  в електронен вид или като пощенска пратка на адреса на библиотеката – гр. Габрово, пл. „Възраждане” 23, РБ „Априлов-Палаузов”,  гише „Регистрация и информация” (за конкурса) или донесени в библиотеката в запечатан плик.

Конкурсните есета няма да бъдат връщани на авторите си след обявяване на резултатите.

 

Краен срок за изпращане на творбите – 25 октомври 2017 година, 22 часа.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в Деня на будителите – 1 ноември 2017 година.

Отличените творби ще бъдат публикувани на web-страницата на Регионална библиотека – Габрово и във вестник „100 вести“.

Победителите в конкурса ще получат специални грамоти и награди.

 

 

За контакти и информация:

 

РБ „Априлов-Палаузов” – Габрово,

Тел./ GSM  066 806 210;  0878 649 758

Име: Анелия Мутафчиева-Христова

e-mail:  konkurs_ese_paisii@abv.bg

 
Безплатна правна помощ

 

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово предлага безплатна правна помощ
за своите потребители.

 

 

Изправени сте пред правен казус, който трябва да разрешите? Но не знаете откъде да започнете? Нямате средства за скъпи юридически консултации? Библиотеката ще Ви помогне!

 

Всеки посетител на библиотеката има възможност да получи напълно безплатно правна информация относно правни въпроси или казуси, които му се налага да решава в своето ежедневие. Услугата е за хора, изправени пред правен казус, който трябва да разрешат, но не знаят откъде да започнат и нямат средства за скъпи юридически консултации.

 

Гражданите имат възможност да зададат своите правни въпроси на имейл: libgb_ch1@abv.bg, както и на място в читалнята на библиотеката. След като веднъж бъде получен от библиотечните служители, въпросът се предоставя на Правната клиника в УНСС. Библиотеката, както и правната клиника гарантират запазване на конфиденциалността на предоставяната от гражданите информация.

 

В рамките на три работни дни след постъпване на запитването, на предварително посочен имейл или на място в библиотеката, гражданинът получава съвет как да реши своя правен казус: самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безвъзмездна правна помощ или по друг начин. Новата услуга се реализира благодарение на сътрудничеството на библиотеката с Правната клиника към Юридическия факултет на УНСС и Фондация „Глобални библиотеки – България”, с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България.

   

Примери:

    Как да Ви признаят трудов и / или осигурителен стаж, ако сте работили в чужбина;

    Какво да направите ако бездомни кучета ви нахапят на улицата;

    Ако сте пенсионер, работодателят длъжен ли е да удържа вноските за осигуряване и други.

 

    За контакти и допълнителна информация:

    Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

                Читалня – Катя Боздуганова libgb_ch1@abv.bg

    Фондация Глобални библиотеки – България;

    Спаска Тарандова: 02 465 10 76, 0892 219 360; starandova@glbulgaria.net

    Стоян Лазаров: 02 465 10 76, 0892 219 365,

    s.lazarov@glbulgaria.net

 

 
Отново бие първият звънец

 

„Отново бие първият звънец” -

доброволци на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”,
нейният екип и граждани отбелязват началото на учебната година в Габрово
и  в цялото европейско семейство

 

На 14 септември 2017 година с начало 11 часа в зоната за буккросинг, четене и социален живот, разположена около къщичката за книги в парковото пространство зад РБ „Априлов-Палаузов” усмихнати млади хора, учители, граждани и библиотекари отбелязаха новото начало на поредната учебна година в България, а и в много други европейски страни.

Младежите четоха текстове, свързани с темата за училището, ученето, вълненията около първия учебен ден и значението на образованието в живота на хората.

Шейда Велева, ученик в Национална Априловска гимназия и доброволец на библиотеката направи кратко встъпление с информация за това кога започва учебната година в повечето европейски страни.

Йоана, Любка, Полина, Виктория, Красимира, Весела, Мария Иваничкова и Мария Момчилова споделиха стихове и текстове на български, руски, испански, немски език за да подчертаят общия стремеж на хората към просвета.

Анелия Мутафчиева, координатор на доброволческия клуб пожела „На добър час” на младежите, на учителите в лицето на техните представители Маазат Чаринова, Пенка Петрова, Снежанка Барболова-Трашлиева, на своите колеги библиотекари със стиха на Дамян Дамянов:

“Дорде умреме, ний сме ученици…
        и този свят край нас е клас голям.
Отсъствия не извиняват там,
     за всяка грешка пишат единица!
   И цял живот ще си я носиш ти
и ранна есен ще те връхлети,
           ако във тебе младостта не свети!...”

 

Учителят Снежанка Барболова благодари за проявената инициатива и отново пожела „На добър час” на ученици, доброволци, колеги и библиотекари.

Екипът на библиотеката пожелава „На добър час и успехи“ на всички ученици и преподаватели през учебната 2017- 2018 година, на всички граждани на Габровска област, на България и Европа.

 

 

 

 

 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail: libgab@mbox.contact.bg

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта