Нашето предложение


 

Автор: Джоузеф Къминс

Издателство: Прозорец

 

Великите съперници в историята

 


Когато двама могъщи политически съперници влязат
в сблъсък на личности и идеологии, те могат
да съсипят живота на милиони хора.

„Великите съперници в историята“
пресъздава епичната битка
за надмощие, белязала живота на 48 прочути врагове.

 

● Английската кралица Елизабет I и шотландската кралица Мери, чието съперничество за трона и различната религия ги превръщат в непримирими врагове въпреки кръвните връзки.

● Наполеон Бонапарт и херцог Уелингтън, величествени противници, чието съперничество достига кулминация сред калта и кръвта на Ватерло.

● Сталин и Троцки, двамата болшевишки лидери, които завладяват властта в Русия по време на революцията, за да станат смъртни врагове.

● Адолф Хитлер и Ернст Рьом, чието съперничество за контрола върху нацистката партия и Третия райх е окървавено в „Нощта на дългите ножове“.

● Фелдмаршал Бърнард Монтгомъри и генерал Джордж Патън, братя по оръжие в битката срещу Хитлер, чиято вражда води до необмислени кампании и вероятно удължава Втората световна война с шест месеца. 

 

Стъпила върху безупречни изследвания и неустоимо завладяваща, „Великите съперници в историята“ предлага рядък поглед отвътре за 24 титанични съперничества,
променили хода на историята.

 

 

 

Автор: Джаки Колинс
Издателство: Прозорец

 

Семейство Сантанжело

 

 

Отмъстителен враг. Смъртоносен удар. Млада актриса и син на колумбийски наркобарон, пристрастени към наркотиците. Многолико и динамично италианско семейство. И, разбира се, Лъки Сантанжело, която трябва да се оправя с всичко това, докато дъщеря ѝ Макс се бори да си извоюва име на модел, а синът ѝ Боби е обвинен в убийство, което не е извършил. Лъки ще се справи. Както винаги. Няма начин да не се справи.

Неприятел от близкото минало на Лъки е решен да отмъсти за убийството на сина си. Привлекателна млада жена примамва Боби Сантанжело в хотелската си стая и животът му се превръща в кошмар. Най-сексапилният холивудски актьор е завъртял главата на Макс, въпреки че веднъж вече е разбил сърцето ѝ. Красивата актриса Уилоу няма да се спре пред нищо, за да получи мечтаната роля дори това да означава да спи с опасен наркобос. А Лъки намира поръбена със злато картичка, на която е написана една-единствена дума: ОТМЪЩЕНИЕ, и разбира, че предстои битката на живота ѝ.Войната е обявена.


Но тези, в чиито жили тече кръвта на Сантанжело, никога не се предават. От модните подиуми на Милано до бляскавите казина на Лас Вегас и скъпите европейски курорти те винаги излизат от ситуацията като победители. Eдна епична сага, пълна с любов,
страст и жажда за отмъщение.

 

 

 

Автор: Любомир Левчев

Издателство: Захарий Стоянов

 

Самосън

 

 

Всяка история си вярва,
че е вечност.
И смисълът на думите е жив.
И аз все още
мога да говоря с него.
 

 

 

Автор: Кристофер Карлсон
Издателство: Унискорп

 

Невидимият мъж от Салем

 

 

В последните дни на лятото една млада жена е застреляна в апартамента си. Три етажа по-нагоре сините светлини на полицейските коли събуждат изпадналия в немилост бивш полицай Лео Юнкер. Въпреки че е отстранен от длъжност, усещането за дълг го приобщава към колегите му от криминалния отдел. Блъфирайки, за да достигне до местопрестъплението, при огледа на мъртвата жена вижда, че тя е стиснала в дланта си евтино колие – огърлица, която полицаят веднага разпознава, защото я е подарил някога на любимото момиче.

Лео, опитвайки се да контролира както чувствата към бившата си приятелка Сам, така и своята пристрастеност към лекарства, се впуска в дръзко разследване, за да се добере до убиеца. Изплуват серия от плашещи връзки, свързващи убийството със собствените му проблемни младежки години в Салем – предградие на Стокхолм, където социалното и расовото напрежение движат нещата – и го принуждават да се изправи срещу призраци от миналото, променили живота му завинаги. Там 16-годишният Лео среща двама души, които ще променят живота му: Джон и Юлия Гримберг, приятелите на Джон го наричат Грим. Той и Лео скоро стават приятели, а Лео се влюбва в Джулия, по-малката сестра на Джон. Тя му отвръща със същите дълбоки чувства. Но семейство Гримберг е проблемно: баща им пие твърде много и е агресивен, а майка им е хронично депресирана. И Грим скоро показва интересни тенденции: той е отличен фалшификатор на лични карти. А също така до болка обича сестра си.

Лятото на 2013 г. Лео започва да подозира, че убийството на жената в приюта е свързано с драматичните събития, които се случват между него, Грим и Джулия толкова отдавна. Сега и бързо, защото той работи на ръба на незаконосъобразността, Лео трябва да намери Грим, към когото водят уликите за убийството. Проблемът обаче е, че Грим изглежда изчезнал преди около 10 години…

По задните улички, в отдавна изоставени сгради и складове на разлагащото се предградие, управлявано от криминалния подземен свят на Стокхолм, търсенето на убиеца на младата жена – и истината за миналото на Лео – започва.

 

 

 

Автор: Джефри Дивър

Издателство: Ера

 

Композитора

 

 

Линкълн Райм се завръща с най-ужасяващия си случай

 

Мъж е отвлечен в центъра на Ню Йорк в пиков час. 

Свидетелят е ненадежден.

 

Местопрестъплението е компрометирано.

 

Единствената улика е малка примка оставена от извършителя.

 

Линкълн Райм и Амелия Сакс поемат разследването.Скоро видео с отвлечения, на фона на предсмъртни стонове, композирани в зловеща мелодия, се появява в мрежата. 

 

Въпреки усилията на разследващите, заподозреният успява да се измъкне.

 

Когато за подобно отвличане съобщават италианските власти, Райм и Сакс се насочват към Неапол. Но разследването вече е сложен случай с международно сътрудничество и не всички въвлечени в него са такива, каквито изглеждат. Всичко, което Райм и Сакс могат да направят е да следват уликите, докато все още имат време...

 

 

 

Автор: Иван Войников

Издателство: Абагар

 

История на българските държавни символи

 

 

 

„История на българските държавни символи” е историята на герба, знамето и химна на България. Изложението има за цел да запълни множеството празноти, съществуващи в предходни проучвания, както и да поправи някои грешки.


Досега в България не съществува цялостно, детайлно изследване на историята на националните символи. Ето защо настоящият труд запълва тази празнина, съществуваща от години в българската историография. При подготовката на изложението са издирени множество допълнителни извори, които досега не са били известни на изследователите. Обърнато е внимание на някои пренебрегвани факти, детайлно са анализирани и причините, довели до една или друга промяна в символите.


„История на българските държавни символи” е опит за цялостна систематизация на натрупаните до момента знания и даването на нов поглед за развитието на българската държавна символика.


С ценната си информация и богатия илюстративен материал книгата би предизвикала интерес, популяризирайки идеята, че българските държавни символи, като материализиран израз на историята, традициите и ценностите на нашия народ, ни правят уникални като нация.

 

 

 

Автор: Кийт Стюарт

Издателство: Skyprint

 

Играта

 

 

Осeмгодишният Caм e с диaгнозa aутизъм. Зa нeго свeтът пpeдстaвлявa пъзeл, който той нe e в състояниe дa подpeди. Но също толковa сложeн e и животът нa бaщa му Aлeкс, нeспособeн дa нaмepи път към съpцeто нa синa си и дa покaжe нa съпpугaтa си, чe всe ощe я обичa.

Ceмeйнaтa кpизa пpодължaвa дa сe зaдълбочaвa и нeйното paзpeшaвaнe e по-дaлeч от всякогa. Докaто eдин дeн Caм нe зaпочвa дa игpae "Maйнкpaфт". Bодeни от нови eмоции, бaщaтa и дeтeто създaвaт "Cвeтът нa Caм и тaтe", място къдeто двaмaтa пpeоткpивaт сeбe си и Aлeкс осъзнaвa, чe aутизмът нa синa му нe e пpоблeм... Доpи нaпpотив.

Нaписaнa от съpцe, "Игpaтa" нe сe чeтe - тя сe изживявa.

 

 

 

Автор: Йоханес Марио Зимел
Издателство: Гурме Пи Си Ти И ООД

 

Може и без хайвер, книга 1

 

 

 

Най-забавният и увлекателен шпионски кулинарен трилър на всички времена.

Капризите на съдбата отвеждат далеч от скъпия му Лондон Томас Лийвен - любимец на жените, пацифист и кулинар. Той е принуден против волята си да стане таен агент на четири държави - Англия, Франция, Германия и Съединените щати - преди, по време на и след Втората световна война. В серия от сложни ситуации талантливият шпионин успява да изиграе своите висшестоящи и да помогне на много хора - и то без да отстъпва от благородните си представи за морал и чест. В трилъра са включени и рецептите за изисканите менюта, които Лийвен умело приготвя за приятели или врагове и които често му помагат да остане невредим и да изпълни мисията си.


Оценяван единодушно като литературно съкровище, романът става международен бестселър малко след като е написан. Чести са сравненията с Джеймс Бонд на Ян Флеминг и с романите на Джон льо Каре, но творбата на Зимел е още по-богата, и то не само заради интересната кулинарна част.


Със своите брилянтно разказани романи, характерни с непреходна актуалност и обществена значимост, както и с детските си книги, роденият във Виена и живял в Цюрих Йоханес Марио Зимел (1924 - 2009) се нарежда сред най-успешните съвременни автори в света. Книгите му са издадени в 40 държави.

 

 

 

Автор: Стивън Кинг
Издателство: Плеяда

 

Долорес Клейборн

 

 

Понякога трябва да си мръсница, за да оцелееш. Понякога само това е опората на една жена. Всичко, което съм извършила, беше от любов… любовта на всяка майка към децата й. Най-силната любов, която съществува на света, а също и най-страховитата. Няма по-голяма мръсница от майката, уплашена за децата си.

 

Долорес Клейборн ще разкаже историята си.

 

Само дето от полицията не очакват тъкмо такава история.

 

Долорес Клейборн ще направи самопризнание…

 

Ще разказва бавно. Няма да позволи да я пришпорват. Ще го направи по своя си начин, без да спестява подробностите и да щади чувствата – своите или на когото и да било.

 

Това е истината, цялата истина и нищо друго освен истината. Истина, която отвежда до пределите на мрака.

 

Тя е грубовата, цапната в устата и може би малко огорчена… но пък е смела и находчива: винаги знае какво да направи от лимоните, с които животът непрекъснато я замеря. Вместо да мрънка, Долорес се бори, а когато убийството е единственият вариант, ами… тя убива. И разказва онова, което човек споделя само когато вече няма какво да губи.

 

История, каквато може да се роди само във въображението на Стивън Кинг: за силата на майчината обич и за ужасяващите й последствия… за нямата ярост, способна да превърне любовта в омраза, за мрачните тайни и грехове
на пуританското общество.

 

 

 

Автор: Джейн Ан Кренц
Издателство: Плеяда

 

Жена с тайни

 

 

Когато холивудските магнати и филмови звезди искат да избягат от светлината на прожекторите, винаги намират убежище в хотел „Бърнинг Коув“ - там задоволяват всичките им капризи. И тъкмо там репортерката Айрин Глейсън попада на ужасна находка: красива актриса лежи мъртва на дъното на басейна.

 

Оливър Уорд е световноизвестен илюзионист… докато нелепа и загадъчна злополука по време на поредното му представление слага край на бляскавата му кариера. Сега е собственик на „Бърнинг Коув“ и не може да допусне скандалът да застраши репутацията му… дори ако това означава да се довери на Айрин – жената, появила се сякаш отникъде в Лос Анжелис.

 

Благодарение на него Айрин скоро разбира, че под бляскавата външност на луксозния хотел дебнат много опасни тайни. И че миналото – винаги невидимо – може да погуби и двама им.

 


 

Работно време с читатели:

от понеделник до петък:  9.00 – 18.30 ч.

Детски отдел:

Лятно работно време  9.00 – 18.30 ч.

Зимно работно време 9.00 – 17.30 ч.

Филиал:

от понеделник до петък: 9.00 – 12.00  13.00 – 18.00 ч.

Контакти:

гр. Габрово, 5300
пл. "Възраждане" №23
e-mail: libgab@mbox.contact.bg

 

 

 

 

Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ - Габрово
Прима-Софт ООД
Facebook
Карта на сайта